Marković - vitez demagoško-hvalisavog reda

Marković - vitez demagoško-hvalisavog reda

"PRESIDENTE Vlatko", kako predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Markoviću tepa najistaknutiji pripadnik kamarile na dvoru kralja od Bugojna, novinar Branko Stipković, 19. siječnja u 19 sati primit će orden "Viteza nacionalnog reda".

Visoko odličje koje dodjeljuje francuska republika, Markoviću će u veleposlanstvu Francuske na Zrinjevcu zataknuti Michel Platini, zbog "izuzetnih zasluga u promicanju nogometa u Francuskoj i u svijetu".

Sve to zvuči tako divno i gordo, herclih i miteleuropski, da nije u pitanju jedna od onih osoba zbog koje je osobna zamjenica "ja" izmišljena, koji ne propušta priliku uvijek i na svakom mjestu o sebi i o svom djelu govoriti o superlativima i naravno, u trećem licu.

Osim po tome što će zavaljen u stolicu studija sipati fraze tipa "Vlatko Marković će otići kada će sam htjeti", predsjednik je poznat i po legendarnoj poštapalici "Nema nikakih problema", kojom nonšalantno i pokroviteljski odmahuje na bilo kakve upite, bez obzira da li se ovog mecenu priupita može li se saznati koliko se love zaradilo na gostovanju Brazila ili hoće li poslati komplet dresova "Slogi" iz Rešetara.

Vazda u poslu i pokretu, svojim će se intimusima iz sportskih redakcija povjeriti, ali da ga cijela Hrvatska čuje, kako je tjedan dana proveo na dalekoistočim destinacijama, od Uzbekistana do Kazahstana, ne bi li iskamčio koju ulaznicu za siromašni kontigent koji su nam iz FIFA-e namjenili za "Svjetsko". Pravi borac za očuvanje digniteta hrvatskog navijača, naravno ne govori da će ti papirići zavšiti kao i u Francuskoj, u džepovima Ante Đapića ili nekog klona tada popularnog Drage Krpine, kojeg se također moglo viđati sa kockastom kapicom kako obilazi "Hrvatske kuće" u gradovima domaćinima u potrazi za dobrom spizom.

Predsjednik nogometnog saveza tek je hrvatska, ili kako sam voli reći, dinarska verzija, funkcionera "Modernog nogometa", onog u kojem je profit svetinja, a navijač prokletinja. Gdje se novac dijeli među odabranima, a ulaznice za velike priredbe tajkunskim sinovima i pripadajućim šupljoglavim sponzorušama, dok se "nogometni puk", kako mu predsjednik i slični tepaju, zadovoljava s par zvučnih fraza naučenih za vrijeme pečalbe u Francuskoj i Belgiji, koje se serviraju u popularnoj "Vrućoj liniji" jedinog sportskog dnevnika ili gostovanjima kod televizijskih voditelja, nemoćnih da skriju ushit zbog briljantnih zamisli i još bolje realizacije genijalnog predsjednika.

Vlatko Marković posjeduje gard bahate sveznalice i habitus lika kojem su u postizanju ključnog cilja, predsjednikovanja najprofitabilnijim sportskim savezomu državi, pomogli tipovi kao što su Zlatko Canjuga i Reno Sinovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragikomična farsa kojom je na čelo zasjeo Marković 1998., odigrala se tako da je veliki meštar ceremonije Canjuga kao voditelj Skupštine iskoristio uplašenost struje suprotstavljene "Cezarovom" favoritu, a operativni dio posla obavio je zadarski poduzetnik Sinovčić, zadužen za provođenje izbora.

Iako je pripadao suprotnom taboru, u ključnom trenutku, kada je trebalo istaknuti protukandidata, zatražio je timeout i povukao se na očijukanje sa Canjugom, a kao rezultat svega, po dobrom i  transparentnom običaju za predsjednika je jednoglasno izabran Marković. Naravno da je svaka sličnost sa domaćim političkim farsama slučajna, ali čemu tražiti dlaku u jajetu kada smo u užem izboru za domaćinstvo Europskog prvenstva, reprezentacija nam sjajno kotira u svjetskim okvirima, a izbornik je mlad i vesel.

Predsjednik nogometnog saveza možda ima velike zasluge za "promicanje nogometa u Francuskoj i svijetu", ali je zato nacionalna nogometna liga i klupski nogomet, koji su također pod njegovom ingerencijom leglo skandala, bezakonja, neispunjavanja obveza prema državi i igračima i kupoprodaje utakmica o kojima se sve zna, ali o čemu se naravno šuti.

Neka o predsjedniku ipak najrječitije govore riječi koje je sam, prije sedam godina izrekao u svom inauguracijskom govoru

"Ovo je za mene velika čast i još veća obaveza, jer je hrvatski nogomet, zahvaljujući nastupima reprezentacije odskočio u velike visine, a takav zanos valja ISKORISTITI I OPLODITI!"

Stoga, neka se nacija raduje i drhti, kada bezgrešni i hvalevrijedni predsjednik bude primao visoko odličje, jer bit će to jedan od najvećih datuma u povijesti hrvatskog nogometa, čemu će portal Index.hr pridati svaku pažnju.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara