RASIZAM U ITALIJI

Milan i Roma zabranili pristup novinarima Corriere dello Sporta

Milan i Roma zabranili pristup novinarima Corriere dello Sporta
Foto: Getty Images/Guliver Image

SKANDALOZNA naslovnica jednog od najpopularnijih talijanskih sportskih listova izazvala je burne reakcije u Italiji.

Corriere dello Sport je na današnju naslovnicu stavio fotografije dva tamnoputa igrača, Romelua Lukakua i Chrisa Smallinga te je uz naslov "Black Friday" (Crni petak) najavio sutrašnji derbi između Intera i Rome.

Talijanski klubovi otvoreno su kritizirali takav potez, a Lukaku je sam rekao da je to nešto najgluplje što je vidio. Korak dalje otišli su Milan i Roma koji su do kraja godine zabranili pristup novinarima CDS-a svojim press konferencijama i trening centru te su svojim igračima i trenerima zabranili davanje izjava za taj medij.

"Igrači, klubovi, navijači i mediji moraju biti ujedinjeni u borbi protiv rasizma i svi imamo obvezu biti vrlo pažljivi kod odabira riječi kad govorimo o ovoj temi. Kao odgovor naslovnici "Black Friday", naši klubovi odlučili su ograničiti pristup novinarima Corriere dello Sporta. Jasno nam je da je spomenuti medij želio poslati antirasističku poruku pa smo zabranu postavili samo do kraja ove godine", stoji u zajedničkom priopćenju Milana i Rome.

O reakcijama na njegovu naslovnicu oglasio se i urednik CDS-a Ivan Zazzaroni.

"Ovdje se radi o jeftinim indicijama. Ako razmišljate lijepo barem jednom dnevno, nećete morati ići doktoru. Ovih su dana internet preplavili desničarsko nastrojeni ljudi koji identificiraju rasiste pa s nekoliko komentara pokušavaju izbrisati mrlju sa sebe. "Crni petak", za one koji žele i mogu razumjeti, pohvala je različitosti, ponos različitosti. Ako to ne razumijete, to je zato što za to niste sposobni. Nevin naslov, savršeno argumentiran, autora Roberta Perronea, pretvoren je u otrov od onih koji imaju otrov u sebi", rekao je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara