Na SP-u zabranjeno pucanje penala "a la Prosinečki"

Tekst: T.T.,Totalsport
Foto: AFP

SUCI koji će suditi utakmice Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici dobili su strogi naputak o poštovanju procesa izvođenja 11-erca.

Igrač koji izvodi udarac s bijele točke više ne smije u tijeku svog kretanja prema lopti zastati niti fintirati udarac lažnim zamahom noge te na taj način iritirati golmana. Proces izvođenja 11-erca mora, dakle, teći neprekidno.

"Meni se takav slučaj ionako nikad dosad nije dogodio u praksi, pa ne vjerujem niti da će se dogoditi", izjavio je njemački sudac za SP Wolfgang Stark dodavši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pravilo se primjenjuje samo od trenutka kada igrač krene direktno na loptu. Prije toga može teoretski napraviti što god hoće, izvesti piruetu ako želi."

Penale je, zastajkujući putem do lopte, izvodio, i to uglavnom uspješno, hrvatski nogometaš Robert Prosinečki. Posljednji takav primjer dao se primijetiti prije nekoliko dana, u prijateljskoj utakmici Njemačke i Bosne i Hercegovine u Frankfurtu. Oba je penala za Nijemce u 3:1 pobjedi isprekidanim kretanjem prema lopti realizirao Bastian Schweinsteiger.

Jedan od igrača koji gotovo uvijek koristi trikove prilikom pucanja penala je Cristiano Ronaldo, koji će također morati promijeniti način izvođenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara