KRIMINAL U SPORTU

Nacional: USKOK prati transfer Olma preko kojeg su Mamići htjeli pljačkati klub

Nacional: USKOK prati transfer Olma preko kojeg su Mamići htjeli pljačkati klub
Foto: Hina, Pixsell / L. Stanzl

ISTRAŽITELJI DORH-a i Uskoka nadgledaju radnje Dinama tijekom pregovora o transferu španjolskog reprezentativca Danija Olma koji bi, prema procjenama, trebao biti najunosniji posao u povijesti zagrebačkog kluba, donosi Nacional. 

U lipnju 2019. godine u Dinamo se vratio Zoran Mamić, koji je s gazdom Dinama Zdravkom Mamićem nepravomoćno osuđen za pljačku tešku 122 milijuna kuna te optužen za udruživanje u zločinačku organizaciju zbog izvlačenja novca iz gradskog kluba Dinamo putem transfera igrača i fiktivnih ugovora. Ukupnu štetu koju je klan Mamić, pojačan nekadašnjim Dinamovim, a danas HNS-ovim direktorom Damirom Vrbanovićem, počinio klubu USKOK procjenjuje iznosom od oko 280 milijuna kuna.

Zdravko Mamić se skriva od hrvatskog pravosuđa u Hercegovini nakon što je u lipnju 2018. godine osuđen na kaznu zatvora od šest i pol godina zbog malverzacija u Dinamu.

Brat Dinamova gazde Zoran Mamić, koji je u istom procesu osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i 11 mjeseci te je u međuvremenu napustio funkcije u Maksimirskoj 128, vratio se u Dinamo kao šef sportskog segmenta kluba koji je opljačkao, prema nepravomoćnoj presudi. Prilikom povratka u Dinamo, na svečanom predstavljanju Zorana Mamića, predsjednik kluba Mirko Barišić Indexu je kazao da klub iz progonstva i dalje vodi Zdravko Mamić. Njegov brat Zoran, navodi Nacional, vratio se u Dinamo dijelom i zbog poslova oko Danija Olma čiji bi transfer mogao probiti cifru od 40 milijuna eura, a trebao je još poslužiti kao lukrativna samoposluga za Mamićev klan. 

Otac Danija Olma potegnuo ručnu nakon izjava da Dinamo traži previše novca 

Olmo je najvrjedniji eksponat Dinama i jedan od najperspektivnijih europskih veznjaka koji je zainteresirao najveće europske klubove. Nenad Bjelica, Dinamov trener, javno priznaje da na tjednoj bazi komunicira sa Zdravkom Mamićem koji je u klub doveo i Brunu Petkovića te Mislava Oršića, nositelje europskog uspjeha kluba u Ligi prvaka. Bjelica također putem medija debatira o cijeni koju bi Olmo mogao postići na tržištu te navodnim ponudama velikana poput Manchester Cityja. 

Zoran Mamić sada s pozicije sportskog direktora nastoji iskontrolirati prodaju Olma, no njegove poteze nadgledaju u DORH-u i USKOK-u. Tijekom proteklog ljetnog prijelaznog roka Olmo je htio napustiti Dinamo, a njegov je otac javno kazao da Dinamo traži previše novca i koči njegov odlazak iz kluba koji je prerastao. Nakon te izjave, otac se naglo povukao iz medija, a u klubu su krenuli s medijskom kontrolom štete. Olmo je u međuvremenu postao reprezentativac Španjolske i cijena mu je dodatno porasla. 

Olmo je u listopadu za španjolske medije izjavio da nije mogao otići iz Dinama prošle zime.

Predstavnici Dinama nemaju pojma da su trebali potpisati ugovor o podjeli transfera 

U drugoj od ukupno tri optužnice protiv klana Mamić vidljivo je da je akcija istražitelja danas ugašenog poreznog USKOK-a spriječila kriminal oko Olma, koji je zabilježen u desecima drugih transfera Dinamovih igrača.  

Riječ je o uhodanom modelu. Dinamo je talentiranim igračima prepuštao 50 posto prava od budućeg transfera, dok bi oni istovremeno potpisivali ugovore kojima bi ista prava dalje prepuštali fiktivnim tvrtkama registriranim u poreznim oazama. Pokazalo se da su te tvrtke pod izravnom ili neizravnom kontrolom Zdravka Mamića i njegove obitelji.

Kod jednog od okrivljenih poreznika pronađen je ugovor, datiran 23. srpnja 2014. godine, koji je trebao biti sklopljen između GNK Dinama i društva DigiSport Limited, kojim bi Dinamo i spomenuto društvo ugovorili kako su suvlasnici ekonomskih prava Daniela Olma Carvajala u odnosu 50:50. "Kao predstavnici Dinama u tom ugovoru navode se Tomislav Svetina, direktor Dinama, te Matej Škegro, financijski direktor Dinama, stoji u optužnici.

Ugovor nije potpisan te se zaključuje da je USKOK-ovim djelovanjem spriječen kriminal oko Danija Olma. U optužnici se navodi da je obitelj Mamić od Dinama napravila samoposlugu. Tomislav Svetina i Matej Škegro, koji su ispitani tijekom procesa protiv klana Mamić, naveli su da nemaju saznanja o sačinjavanju takvog ugovora. Spomenuto društvo, navodi se u optužnici, pod kontrolom je Marija Mamića, gazdinog sina. 

Postoje neslužbene najave kako će DORH i USKOK pozorno nadgledati transfer Danija Olma ove zime, zaključuje Nacional, navodeći da je to logičan slijed događaja u poslu u kojem izravno pravo odlučivanja ima Zoran Mamić, nepravomoćno osuđen za isisavanje novca iz kluba te poreznu prijevaru. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara