Najveća "enigma-lopta" nogometa dobila repliku

Najveća "enigma-lopta" nogometa dobila repliku

Tekst: Totalsport
Foto: AFP


GODINA je Svjetskog nogometnog prvenstva, pa nije čudno da se na sve načine pokušava probuditi duh tog globalno obljubljenog natjecanja.

Finale koje je u vrhu onih koja su pobudila kroz povijest najviše pažnje je ono 1966. godine. Domaćin je tada Svjetskom prvenstvu bila Engleska, a ta je reprezentacija tom prilikom i osvojila jedini svjetski naslov u svojoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pobijedili su u borbi za naslov Njemačku 4:2, a heroj pobjede je bio danas 68-godišnji Geoff Hurst koji je postigao tri pogotka. No, upamćen ostaje i dan danas onaj za 3:2 za kojega se nikada neće sa sigurnošću znati je li bio regularan, odnosno je li lopta prešla zamišljenu vratarsku liniju nakon što se odbila od grede.

Zanimljivo da je tadašnji proizvođač lopte bio Slazenger, firma koja se u godinama kasnije probila ponajprije u teniskom svijetu i tamo ostavila daleko dublji trag. Slazenger je 1966. sa svojom loptom pobijedio na natječaju na koji se javio velik broj proizvođača.

Ove godine su izrađene replike te lopte koja je otvorila jedan od najvećih misterija u svjetskom nogometu te su puštene u prodaju. Izrađena je od 25 pojedinačnih dijelova te će se moći kupiti za 19.66 engleskih funti. Zove se Challenge 25.

Ukupno je rukom sašiveno 300-tinjak lopti u bijeloj, žutoj i kestenjastoj boji. Za kolekcionare i ljubitelje povijesti. Hurstov sporni gol zabijen je kestenjastom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara