"Navijački" šljam izbacuje Dinamo iz Europe?

"Navijački" šljam izbacuje Dinamo iz Europe?

PLASMAN Dinama u Ligu Uefa u Maksimirskoj 128 nije izazvao euforiju. Dapače, uprava kluba je čvrsto na zemlji. Ne zbog toga što osporavaju vrijednost ovog rezultata, već zato što im je divljanje navijača po Pragu u ustima ostavilo gorak okus. Dinamo je sad u situaciji da se nema čemu radovati dok ne čuje kakvu će im kaznu Uefa namijeniti zbog najnovijeg ispada "zločestih plavih dječaka".

"Iskreno ne znam što nas čeka", zabrinuto je preko telefona zvučao Dinamov direktor Damir Vrbanović. "Čekamo izvještaj delegata, moramo vidjeti što je on točno zapisao i onda ćemo moći sigurnije govoriti o kazni koja nas čeka. Jedno je sigurno; sankcije nam ne ginu", rekao nam je Vrbanović, koji ipak vjeruje da do najgoreg - izbacivanja iz Europe - neće doći.

"Mi kod Uefe već godinama imamo debeli dosje i svaka nova kazna je samo dodatni plus na taj loš imidž koji imamo u Europi. Ono što mogu sa sigurnošću predvidjeti jest da nas čeka velika novčana kazna. Dalje od toga ne bih komentirao jer su sve varijante moguće; u obzir dolazi svih 12 vrsta sankcija koje Uefa ima u svom pravilniku. Sve ovisi na koji će način ovaj prekršaj biti okarakteriziran", kaže Vrbanović i dodaje kako je olakotna okolnost što se neredi nisu preselili na stadion. "Bačeno je nekoliko baklji, i zbog toga ćemo sigurno biti sankcionirani, ali je navijanje veći dio utakmice bilo korektno", kaže nam Vrbanović i na naš direktan upit postoji li mogućnost da Uefa izbaci Dinamo iz Europe, Vrbanović odgovara kako to nije jedna od opcija.

Fašistički pozdravi kao otegotna okolnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, strah od ponavljanja Auxerrea (gdje je Dinamo zbog navijačkog divljanja po gradu, ali i na stadionu 1994. godine zaradio izgon iz Europe) ipak je opravdan jer nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kakvu će odluku Uefina disciplinska tijela dovesti, kako će delegat okarakterizirati ovaj incident. Treba također istaknuti kako bi velika otegotna okolnost mogle biti fotografije na kojima Dinamovi navijači dižu ruku na fašistički pozdrav. Poznato je da su krovne organizacije svjetskog nogometa jako osjetljive na rasizam (kojeg političke poruke ovakvog tipa podrazumijevaju), a o tome najbolje svjedoči buka koju su Englezi podigli nakon što je Hrvatski nogometni savez dobio samo novčanu kaznu zbog rasističkog vrijeđanja Emilea Heskeyja u Zagrebu. Bilo bi krajnje nezgodno da Uefa odluči "nadoknaditi" blagu kaznu koju je dobio HNS tako što će Dinamo sankcionirati strože nego što je zaslužio.

Podsjetimo, u protekle dvije sezone čak su dva kluba izletjela iz Kupa Uefa zbog divljanja svojih navijača. Prošle se godine to dogodilo Partizanu, nakon što su Grobari gotovo sravnili Mostar sa zemljom, a sličnu stvar su godinu dana ranije priredili navijači Feyenoorda na gostovanju kod Nancyja. U oba su slučaja neredi počeli divljanjem navijača po gradu i u oba su slučaja klubovi izbačeni iz Kupa Uefa. Razlika je u tome što su Dinamovi navijači s tribine bacili "samo" par baklji i srećom se suzdržali od trganja sjedalica i sličnih izgreda na stadionu dok njihovi nizozemski i srpski "kolege" iz gore navedenih slučajeva nisu. Tako da sada svi zajedno možemo samo, jednako kao i Vrbanović, "zabrinuto čekati izvještaj delegata".

Index.hr
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara