"Nicorette" pobjednik utrke Sydney-Hobart

"Nicorette" pobjednik utrke Sydney-Hobart

AUSTRALSKI maksi krstaš "Nicorette", s kormilarom Luddeom Ingvallom, pobjednik je 60. izdanja utrke Sydney-Hobart, jednog od najpoznatijih jedriličarskih natjecanja na svijetu. Pobjedničkoj posadi trebalo je dva dana i 16 sati da bi prešla 630 nautičkih milja, koliko dijeli Sydney od Hobarta na Tasmaniji.

"Bilo je izuzetno naporno, nikad u životu nisam bio toliko umoran. Žao mi je svih sudionika koji su morali odustati", izjavio je Ingvall, kojemu je to druga pobjeda na utrci Sydney-Hobart. Kormilar finskog podrijetla slavio je i prije četiri godine.

"Nicorette" je potpuno nova jedrilica. Dugačka je 27 metara, a koštala je 3,8 milijuna dolara. Dovršena je u listopadu ove godine, a premijerni nastup imala je baš na utrci Sydney-Hobart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugo mjesto pripalo je australskom brodu "AAPT", koji je na cilj stigao sa šest sati zakašnjenja za pobjednicima. Treća je bila australska jedrilica "Brindabella".

Utrka je odlučena, kao što se i očekivalo, u Bassovom prolazu, gdje su sudionici izloženi jakim vjetrovima i velikim valovima. U Bassovom prolazu zbog velikih oštećenja morala su odustati dva najveća favorita i dotad vodeće jedrilice, novozelandska "Konica Minolta" i prošlogodišnji pobjednik australska "Skandia".

Od 116 jedrilica, koliko ih je startalo, na cilj nisu stigla čak 53 broda.

Vremenski uvjeti na ovogodišnjem izdanju utrke Sydney-Hobart bili su izuzetno teški, ali ni blizu onima kobne 1998. godine, kada je potopljeno pet jedrilica, a šestero mornara je poginulo.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara