regija

Objavljena rijetka snimka u kojoj legendarni Bobek otkriva za koga je navijao Tito

Objavljena rijetka snimka u kojoj legendarni Bobek otkriva za koga je navijao Tito
Foto: Guliver Image/Getty Images, Acreenhot YouTube

STJEPAN BOBEK jedan je od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena te jedan od najvećih igrača Partizana u povijesti.

Bobek je kao mladić igrao za zagrebački Građanski, a tijekom Drugog svjetskog rata nastupao je i za reprezentaciju NDH. Odmah nakon rata dekretom je zajedno s još nekoliko igrača Građanskog prebačen u tek oformljeni armijski klub Partizan. Za Partizan je igrao punih 14 godina, a nakon karijere ostao je živjeti u Beogradu gdje je umro 2010. u 86. godini.

Ovih dana je procurila rijetka snimka na kojoj Bobek priča o navijačkoj pripadnosti Josipa Broza Tita i kaže da je Tito uz Otmara Kreačića i Svetozara Vukmanovića Tempa bio inicijator osnivanja Partizana.

Postoji teza da je Tito bio navijač Hajduka, ali Bobek tvrdi drugačije.

''Tito je rekao: 'Ja sam bio simpatizer Partizana.' Normalno da je bio simpatizer Hajduka, jer su oni bili u ratu, oni su tada otišli tamo, ali poslije toga, bio je simpatizer Partizana, sigurno zbog raznih generala koji su utjecali na njega pa je postao partizanovac'', rekao je Bobek u arhivskom snimku koji je sada isplivao, pritom aludirajući na turneju koju je Hajduk imao u Italiji igrajući protiv saveznika tijekom rata.

Tada se posebno izdvajala utakmica u Bariju protiv vojničke reprezentacije Velike Britanije pred 50.000 gledatelja, a na toj se utakmici prvi put vijorila zastava nove Jugoslavije.

Hajduk je imao jugoslavensku propagandnu misiju po Malti, Egiptu, Siriji, Libanu i Palestini, a kasnije je momčad primio Tito i dao im odličja. Tito je od Hajduka tada tražio da bude armijski klub, no dobio je odbijenicu i kasnije su mu simpatije prevagnule na stranu Partizana.

''Tito je došao na jednu utakmicu s Crvenom zvezdom, ja sam bio rezerva, bio sam iza njega. Utakmica je završena 3:0 za Crvenu zvezdu. Kada je Zvezda dala prvi gol, cijeli stadion je aplaudirao i gledao prema Titu. Drugi gol, aplauz, opet prema Titu. Treći gol, opet prema Titu. Kaže meni Tito tada: 'Kad sam vidio da je situacija takva, neću više dolaziti na utakmice.' Bilo mu je neugodno kao predsjedniku'', rekao je Bobek.

Bobekovu priču potvrđuje i Titov unuk, Joško Broz.

''Deda je, šokirat će vas, navijao za Partizan, a ne za Dinamo, Osijek ili Hajduk, kako mnogi misle. Volio je nogomet, a najviše se divio crno-belima'', Telegraf prenosi riječi Titovog unuka:

''Godinu dana prije smrti imao je sastanak na Tari s vodećim ljudima SUP-a. Čim je saznao da su tu i igrači Partizana, organiziran je sastanak, na kojem su mu ljudi iz kluba poklonili poklone, a on je tada izjavio: "Svi kažu da ja navijam za Hajduk, a ja navijam za Partizan.''

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara