Offshore trokut Ćorić - Mamić - sin: Dinamo najveća prevara hrvatskog sporta?

Offshore trokut Ćorić - Mamić - sin: Dinamo najveća prevara hrvatskog sporta?

Fotomontaža: Index
Foto: Hina, GNK Dinamo, Index 

ZDRAVKO MAMIĆ, njegov sin Mario Mamić, direktor HNS-a te nekad glavni Mamićev pravni pobočnik u Dinamu Damir Vrbanović, dio su proširene USKOK-ove istrage koja bi trebala utvrditi jesu li se udružili u zločinačku organizaciju i preko ugovora s igračima i offshore transkacija za fiktivne transfere izvukli novac iz Dinama i oštetili državni proračun poreznim prijevarama.
 
U sklopu prve optužnice braću Mamić, Zdravka i Zorana, tereti se za izvlačenje 90 milijuna kuna iz Dinama, dok traju istražne radnje o istrazi proširenoj na transfere tijekom proteklih desetljeća. Sumnja se da su udružili i i izvukli iz kluba još 80 milijuna kuna. Uz sve plijenidbe novca, čak i u torbici Monike Kravić, supruge Marija Mamića, koju je policija zatekla sa 100 tisuća eura, istraga bi mogla rezultirati jednom od najtežih optužnica u samostalnoj Hrvatskoj. Oni će, nakon plaćanja jamčevina, biti pušteni da i dalje obavljaju svoju djelatnost, no neće smjeti komunicirati s najbližim suradnicima, pa tako Zdravko neće smjeti komunicirati sa Zoranom, bratom i trenerom Dinama. U otkrivanju tijeka novca pomagale su i američke službe, koje nakon terorističkih napada diljem svijeta, nadgledaju svaku transakciju. Računi su otvoreni, pa podaci i lakše cure.
 
Dinamo, udruga građana, klub već godinama je na proračunu, a posljednje godine sredstva kojima Grad Zagreb pomaže Mamićev klub smanjena su pod pritiskom Europske komisije zbog regulacije javnih potpora, ali za naše prilike to su i dalje novci kojima se npr. sve škole mogu opremiti informatičkom opremom.
 
 
 
Wunderkind u raljama ugovora: Kako su Mamići jedan drugome mogli isplaćivati Dinamov novac?
 
Isplivali su novi detalji iz nove istražne radnje USKOK-a protiv Mamića, a zbog njih je Ante Ćorić, koji je prije dva tjedna poželio odlazak iz Dinama, ponovno dospio na naslovnice. USKOK smatra da je Ćorić jedan od nogometaša na kojima je Mamić pokušao izvući novac iz Dinama. 
 
Izvršni predsjednik Dinama, navodno je, off-shore tvrtkama, od kojih je jedna (DigiSport) u vlasništvu njegovog sina Marija, prepustio cijeli iznos od budućeg Ćorićevog transfera. Vjeruje se da je šest mjeseci nakon potpisa prvog ugovora s Dinamom, obitelj Ćorić u ime Ante Ćorića potpisala dokument kojim traži da DigiSport iz Dubaija postane njegov jedini menadžer, a da će on u zamjenu za to DigiSportu prepustiti sve zarade od transfera u idućih sedam godina.
 
Obitelj Ćorić dobila je od navedene agencije prema tom ugovoru 30 tisuća eura, a u sljedećih sedam godina, prema ugovoru, Ćorić od transfera ne bi dobio niti kunu. Međutim, bez zarade od prodaje talentiranog veznjaka ostao bi i Dinamo?!
 
Kako su Mamići mogli jedan drugome isplaćivati novac koji je trebao pripasti Dinamu? Najprije je, navodno, Mamić 50 posto Dinamove zarade od budućeg transfera prepustio samom igraču, odnosno Digisportu, njegovom zastupniku.
 
Kako izvući drugih 50 posto? Sumnja se da je Mamić svom sinu novim ugovorom prepustio preostalih 50 posto od transfera, a Mamić mlađi je prema ugovoru imao zadatak da "prati tržište". Za uslugu "praćenja tržišta" njegov DigiSport dobio bi i drugi dio od Ćorićevog transfera.
 
Vjeruje se da je tako za samo 30 tisuća eura, koliko je isplatio Ćorićevoj obitelji, Mamić svojoj obitelji donio cjelokupan iznos od budućeg transfera mladog hrvatskog reprezentativca i tako pokušao izvući novac iz Dinama. 

Podsjećamo, osim Modrića i Lovrena moguće je da su kao bankomat Mamićima da podizanje love iz Dinama poslužili i Mandžukić, Balaban, Koch, Anderson, Carlos...

Kako se posluje offshore?

Eksploatacija gradskog kluba od strane najmoćnije nogometne obitelji te njenih dugogodišnjih pobočnika, Vrbanovića i raznoraznih "perača" novca ispituje upravo tragove novca i otkriva maštovitost nogometnih mešetara i trgovaca igračima. Na primjeru Modrićevog transfera u Tottenham, kojeg USKOK označava spornim, prikazali smo vam kako su se Mamići mogli obogatiti na njemu.

 

Ante je bio programiran za "zlatnu koku"
 
Još prije šest godina predstavili smo vam Ćorića, koji je tada bio u nogometnoj školi Red Bulla i kojeg smo opisali kao prvog pravog hrvatskog wunderkinda
 
Od 2009. traje život Ćorića pod reflektorima, a ta činjenica da gotovo sve svoje tinejdžerske dane provodi pod snažnim medijskim svjetlom ne može imati samo blagotvoran utjecaj na njegovu karijeru. Programiran za zvijezdu, za "zlatnu koku", kao takav nije nikako mogao promaknuti Mamićima.
 
 
Sporna agencija DigiSport
 
Ćorić ih, pak, nije mogao odbiti, što ne treba čuditi s obzirom da je rođeni Zagrepčanin, a i da ga je u Dinamo vukla i činjenica što mu je sportski idol Luka Modrić, igrač propupao baš na Maksimiru. U rodni grad, mada po prvi put u redove Modrih, vratio se 2013. godine, a dvije godine kasnije, dan nakon 18. rođendana, opečeni slučajem Murić, Mamići su ga vezali petogodišnjim ugovorom. Trener Zoran ustvrdio je da je "Mali div" veći talent od Modrića i Kovačića, ali u takvim trenucima to se ionako uvijek ustvrdi, bilo da je riječ o Ćoriću ili nekom drugom.
 
No, upravo tada, tvrdi tako Ćorić, koji je u međuvremenu pronašao novu menadžersku agenciju, počinju njegovi problemi u Maksimiru. Doduše, i promjena agencije također može biti znakovit detalj, u što se uklapaju posljednje informacije iz istrage USKOK-a.
 
Odigrao manje od 15 posto minuta u Europi
 
Problemi su izašli u javnost ovog mjeseca, kad je mladi igrač organizirao pressicu u obiteljskom kafiću i poručio da je razočaran minutažom i odnosom Zorana Mamića i Igora Cvitanovića prema njemu. Od strane klupskih čelnika su u tim trenucima često stizale tvrdnje da se Ćorić malo opustio, da je postao "nestašan", ali bez jasnog objašnjenja što pod tim misle. On je redovito demantirao takve napise, no i dalje nije igrao, a rađala su se razna nagađanja.
 
Da, s vremenom je krenuo rasti minutažom, ali ponajviše u Prvoj HNL, dok u Europi i dalje igra na kapaljku. Ove sezone je u europskim utakmicama odigrao ukupno 130 minuta, od mogućih 900, što je 14,4 posto. Premalo, tako je barem mislio igrač, vjerojatno uz savjetodavno mišljenje u istom tonu od strane novih zastupnika i roditelja.
 
"U zadnje vrijeme me ne stavlja, svi znaju zašto, ali odnos prema meni od stožera više nije ni blizu kao što je bio i žao mi je što su mi odjednom okrenuli leđa", napisao je Ćorić u istupu na društvenoj mreži na kojoj je kasnije prepravio i ublažio svoj komentar, u trenutku kad je pukao.
 
Zdravko "spreman i na batine" zbog Ćorića
 
Dan nakon Ćorićevog istupa Dinamo je organizirao pressicu na kojoj je Zdravko poručio da je "spreman na batine da Ante ostane u Dinamu", te na Indexovo pitanje o menadžerskim poslovima svoje obitelji odgovorio da je Dinamo iznad njegove obitelji.
 
"Jasno smo mu poručili da se uhvati rada, svog kluba i svog trenera. Ima ugovor do 2020. godine. Želimo da bude što duže ovdje. Praksa pokazuje da to često nije slučaj, ali naša je želja neupitna. Znate što smo činili u slučaju Murića, Brodića i ostalih... Ugovor je za mene svetinja, usmeni, a pismeni je osiguranje. Znate, ti roditelji imaju financijske probleme i okreću se izazovima, bazenu s piranama", rekao je Mamić Važniji o ovoj temi.
 
"U klubu sam 45 godina u kontinuitetu, nikada u to vrijeme nisam čuo za slučaj da je klub toliko želio pomoći jednom igraču ili članovima njegove obitelji", nastavio je o odnosu sa Ćorićima.
 

 
  
Mamićevi roditeljski sastanci iza kojih stoje hvatanje za vrt i offshore ugovori
 
Dva tjedna kasnije Zdravko je sa sinom Marijem u Remetincu jer je pod istragom da je iz Dinama preko transfera izvlačio novac za svoju obitelj, a među sumnjivim ugovorima je i onaj Ćorićev, koji se jučer vratio u momčad Dinama na gostovanju u Koprivnici.
 
"Samo pod našim suncem mogu rasti naša djeca. U inozemstvu ih čekaju da budu broj. Pod našim suncem u našem Dinamu će se uspjeti razviti", rekao je Mamić na pressici na kojoj je u monologu poručio da je tržište mladih nogometaša bazen pun pirana.
 
"Na roditeljskom sastanku približit ćemo im taj plan desetljeća. Okosnicu naše reprezentacije čine djeca Dinama, oni su sada izloženi kojekakvim pričama i nuđenjem perspektive i svi vrebaju da nam otežaju situaciju, no mi ćemo napraviti sve da ih zadržimo."
 
Roditeljima Dinamovih nada planirao je na roditeljskim sastancima objasniti kako se treba ponašati u tom bazenu lovaca u mutnom. No, iza roditeljskih sastanaka i goleme Mamićeve brige za budućnost nogometnih dragulja stoje hvatanje za vrat i offshore ugovori u koje su upleteni svi.
 
Svi transferi Zdravka Mamića, (milijuni eura):

Luka Modrić (23) Tottenham, 2008.  21
Eduardo da Silva (24) Arsenal, 2007.  13
Vedran Ćorluka (21) Manchester City, 2007.  13
Mateo Kovačić (18) Inter, 2013.  11
Dejan Lovren (20) Lyon, 2010.  9,5
Mario Mandžukić (24) Wolfsburg, 2010. 9
Jozo Šimunović (21) Celtic, 2015. 7 (nepotvrđeno) 
Boško Balaban (22) Aston Villa, 2001. 6,8
Ognjen Vukojević (24) Dinamo Kijev, 2008. 6
Jerko Leko (23) Dinamo Kijev, 2003. 5,5
Tin Jedvaj (17) Roma, 2013. 5
Duje Čop (25) Cagliari, 2015. 5 (nepotvrđeno)
Domagoj Vida (23) Dinamo Kijev, 2013. 5
Ivica Olić (23) CSKA Moskva, 2003. 5
Milan Badelj (23) Hamburg, 2012. 4,5
Šime Vrsaljko (21) Genoa, 4,5
Nikola Pokrivač (22) Monaco, 2008. 3,5
Marcelo Brozović (22) Inter, 2015, 3 
Boštjan Cesar (23) Marseille, 2005. 2,5
Sammir (27) Getafe, 2014, 2,5
Alen Halilović (17) Barcelona, 2013. 2,2
Hrvoje Čale (23) Trabzonspor, 2008. 2,2
Gordon Schildenfeld (22) Bešiktaš, 2008. 1,7
Ivan Bošnjak (27) Genk, 2006. 1,7
Niko Kranjčar (20) Hajduk, 2005. 1,5
Andrej Kramarić (22), Rijeka, 2013. 1,2
Duje Čop (24), Cagliari, 1,5
Tomislav Šokota (24) Benfica, 2001. 1,5
Ivica Vrdoljak (26) Legia Varšava, 2010. 1
Goce Sedloski (30) Vegalta Sendai, 2004. 1
Edi Bosnar (21) Sturm, 2001. 0.95
Dino Drpić (28) Karlsrue, 2009. 0,9
Mihael Mikić (29) Hiroshima, 2009. 0,8
Jasmin Agić (31) Incheon, 2005. 0,8
Josip Tadić (22) Grenoble, 2009. 0,6
Mario Jurić (28) Shinjik, 2003. 0,6
Tomislav Mikulić (26) Standard Liege, 2008. 0,5
Dario Jertec (23) Hajduk, 2008. 0,5
Marijan Buljat (26) Hajduk, 2008. 0,5
Goran Ljubojević (23) Genk, 2006. 0,5
Danijel Pranjić (24) Hereenveen, 2005. 0,5
Dodo (23) Gabala, 2011. 0,3
Darijo Zahora (27) Rosenborg, 2009. 0,28
Edi Bosnar (26) Rijeka, 2006. 0,2
Vedran Ješe (25) Thun, 2006. 0,2
Stipe Lapić (21) Kuban, 2004. 0,2
Etto (30) PAOK, 2011. 0,16
Emiljano Vila (23) Janjina, 2011. 0,12
Dumitru Mitu (29) Panathinaikos, 2004. 0,1

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara