Orbanov prijatelj za 100 tisuća kuna kupio 46,6 posto dionica Osijeka

Orbanov prijatelj za 100 tisuća kuna kupio 46,6 posto dionica Osijeka

Foto: Hina

OSJEČKO Gradsko vijeće u utorak je na sjednici jednoglasno prihvatilo ponudu mađarskog poduzetnika Lorinca Meszarosa za kupnju 46,6 posto vlasničkog udjela grada u Nogometnom klubu Osijek, po cijeni od 100 tisuća kuna.
 
Meszaroseva ponuda bila je jedina na javnom natječaju, a prethodno ju je prihvatilo nadležno gradsko povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika svih stranaka u Gradskom vijeću.
Predsjednik Povjerenstva vijećnik Damir Kramarić (HDZ) kazao je kako je zaključeno da se dosadašnja situacija u klubu mora završiti pronalaženjem  dobije privatnog vlasnika, pri čemu je ideja vodilja bila obavljena privatizacija NK Rijeka. Istaknuo je kako je gospodarska situacija takva da grad više  može ulagati milijune u NK Osijek, jer ima i drugih klubova o kojima treba skrbiti, a ovom odlukom klub se može spasiti od likvidacije i rasteretiti gradski proračun.
 
"Meszaros je čovjek krajnje sumnjive ekonomske i poduzetničke prošlosti"
 
Vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik kazao je kako će stranka podržati prijedlog, ali i upozorio da se tako preuzima velika odgovornost, jer je, po njegovim saznanjima, Meszaros, kojega se u medijima povezuje s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom "čovjek krajnje sumnjive ekonomske i poduzetničke prošlosti". Ustvrdio je kako se o Meszarosu raspitao kod svojih poznanika u Budimpešti, i saznao "da on u Mađarskoj ne uživa ugled", a s obzirom da se u pronalaženje kupca uključio saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, Pecnik je upozorio da je "sve što je Glavaš poduzimao, završilo s nekakvom aferom".
 
Gradonačelnik Ivan Vrkić pozvao je vijećnike da se suzdrže od političkih kvalifikacija, posebice, ako bi mogle biti štetne za grad i klub, ili ugroziti već gotovo dovršeni posao, čiji bi neuspjeh klub odveo u likvidaciju. Vrkić je javno zahvalio Glavašu jer mu je, kako kaže, "on preporučio i doveo kupca", koji je spreman uložiti svoj novac, kako bi spasio klub.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uložit će odmah dva milijuna eura u klub?
 
Vijećnik HDSSB-a Karlo Šatvar ocijenio je kako je cijena od 100 tisuća kuna za vlasnički udio grada realna, s obzirom su ukupna dugovanja kluba oko 3 milijuna eura. Podsjetio je kako je ulagač već posudio milijun kuna NK Osijeku, iako još nije niti ušao u klub, a da o ozbiljnosti njegovih namjera govori i 2 milijuna eura, na računu u OTP banci, koje je odmah spreman uložiti u klub te pregovori koji se, usporedno s otkupom ovih dionica, vode i i o preuzimanju dugova kluba. 
 
Posao nije gotov
 
Nakon odluke o prihvaćanju ponude Vrkić je kazao kako "posao nije gotov", jer sada ulagač u neposrednim pregovorima s vjerovnicima treba riješiti problem potraživanja prema klubu, prije svega s Gradskom bankom, te dogovoriti se s ostalim dioničarima, jer "u ponudi stoji da će posao biti zaključen, ako kupac stekne u paketu 90 posto dionica".
 
U izjavi novinarima Vrkić je kazao kako, po njegovim saznanjima, pregovori idu u dobrom smjeru te kako ima informaciju da će novi vlasnik za nekoliko dana doći u Osijek, kako bi se razgovaralo o budućim ulaganjima u klub.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara