Uskok ispitao Praliju: Protiv splitskog trojca podnesena kaznena prijava zbog davanja mita

Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix

NENAD PRALIJA, donedavni sportski direktor RNK Split, uhićen je u Splitu navodno zbog namještanja utakmica. Pralija je tijekom dana prepraćen u Zagreb i saslušan u USKOK-u.

"Djelatnici PNUSKOK-a, po nalogu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad tri osobe zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja mita i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Protiv troje osumnjičenika USKOK-u je podnesena kaznena prijava", stoji u priopćenju Uskok-a.

Doznajemo da su istražitelji izvršili i pretragu Pralijine vikendice u Ražnju pokraj Šibenika.

I Pralija je navodno još jedan od osumnjičenika u istrazi koju je zakotrljao predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš, koji se pobunio na suđenje i tretman Hajduka baš nakon utakmice sa Splitom koncem kolovoza prošle godine. Završilo je 1:1, a Maleš je najavio kako će se HNL-om i suđenjem pozabaviti pravosudni organi. Nije ga nitko ozbiljno shvatio.

Bajića zanima kako se RNK Split progurao u 1. ligu!

Pralija je klub napustio dva dana prije tog čuvenog gradskog derbija, koji je, čini se, potaknuo dosad neviđenu čistku u hrvatskom nogometu. Predsjednik kluba Slaven Žužul bio je vrlo neugodno iznenađen Pralijinim odlaskom.

No, čini da je istražiteljima od sudjelovanja u 1. ligi HNL-a, zanimljiviji legendarni proboj RNK Splita u najviši razred nogometnog natjecanja. Naime, osim Pralije, kako Index doznaje, uhićeni su i bivši tajnik kluba Špiro Barbarić te knjigovotkinja Snježana Blažević, koja je vodila klupske knjige za vrijeme natjecanja RNK Splita u 2. i 3. ligi.

Što bi ona trebala znati o namještanju utakmica? Ako je i bilo kakvih izdvajanja za sudačke usluge, sigurno se nisu knjižila... Bajić, međutim, ima "pozitivna iskustva" sa knjigovotkinjama. Branka Pavošević mu je svašta ispričala za crne fondove HDZ-a pa se očito procijenilo da je i u ovom slučaju kao osumnjičenog nužno ispitati osobu zaduženu za poslovne knjige. 

Bajić širi istragu protiv Žužula?

Uhićenje Pralije povezuje se s njegovim djelovanjem na funkciji sportskog direktora RNK Split, no u klubu zasada još nemaju neki konkretan komentar jer je i njih sve skupa zateklo.

"Uprava je putem medija upoznata sa službenim priopćenjem MUP-a. Uz ovaj slučaj još nitko nije kontaktirao klub te nemamo posebnih saznanja osim ovih koje su donijeli mediji. S obzirom da se radi o dva bivša i jednom sadašnjem djelatniku kluba, pratit ćemo razvoj događaja te ćemo se u slučaju potrebe očitovati u skladu sa zakonom", kratko su komentirali iz RNK Splita.

S obzirom na nekoliko postupaka koje je Mladen Bajić pokrenuo protiv Slavena Žužula i Skladgradnje zbog poslova s državom u cestogradnji i brodarskoj industriji, ovo uhićenje Pralije i ostalih dužnosnika kluba iz razdoblja natjecanja RNK Splita u nižim ligama, više djeluje kao širenje istrage u tim slučajevima, nego puko rasvjetljavanje kriminalnih zbivanja oko namještanja utakmica u 1. ligi HNL-a i osiguravanju "jednakih uvjeta za sve"...

RNK Split prvi nogometni klub na udaru Uskoka

Osim toga, Pralija i ostali, prvi su uhićenici iz redova nekog nogometnog kluba. Dosad se uvijek radilo o dužnosnicima HNS-a, odnosno, karlovačkog županijskog saveza. Sigurno ne neočekivano, RNK Split došao je kao prvi nogometni klub na udar Mladena Bajića, koji sa Slavenom Žužulom očito još ima nekakvih nenamirenih računa. Protiv Slavena Žužula pokrenuta su čak tri kaznena postupka, no nijedan još uvijek nije rezultirao optužnicom. Počelo je koncem 2009. godine sa aferom bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok na autocesti Zagreb - Split, nastavilo sa izvlačenjem novca iz splitskog škvera te preuveličanim radovima na autocesti Zagreb - Rijeka...

U međuvremenu su se u Bajiću prijateljskim medijima pojavljivale razne konstrukcije protiv Žužula, koje još uvijek nisu obuhvaćene konkretnom inkriminacijom. Jutarnji ga je tako optužio za krađu brda na odmorištu Ploče, a Uskok je zbog toga uhvatio bivše članove HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića,  Večernji, pak, već godinu dana "istražuje" krađu 15 kilometara autoceste od Dugopolja do Ravče. Čak su i mjerili je li fizički nedostaje cesta... Bajić povodom toga još nikoga nije strpao iza brave, Žužul je sve demantirao i kazao kako su na toj dionici radili tek par objekata. 

Moguće je da je i ovo uhićenje dužnosnika RNK Splita, jedan od oblika pritiska na Slavena Žužula.

Pralija je, inače, slovio kao jedan od vrlo izglednih kandidata za funkciju sportskog direktora Hajduka. Nakon uhićenja, teško da će išta biti od toga...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara