Svjetsko prvenstvo

Ovako će funkcionirati VAR na Svjetskom prvenstvu

Ovako će funkcionirati VAR na Svjetskom prvenstvu
Getty Images/Guliver Image

IAKO I DALJE ima puno protivnika uvođenja videotehnologije u nogomet, FIFA je napokon odlučila na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo uvesti korištenje VAR-a.

Jedva su i za prošli SP u Brazilu pristali uvesti sustav koji je sucima javljao kad je lopta prešla crtu, a na novi veliki korak u promjeni natjecanja FIFA se odlučila nakon golemih pritisaka i kriminalnih sudačkih odluka u svim najjačim svjetskim ligama i natjecanjima. Tako ćemo u Rusiji prvi put na jednom velikom natjecanju gledati korištenje VAR-a, kako bi se što je više moguće smanjile sudačke pogreške na koje smo u, primjerice, Ligi prvaka potpuno navikli. 

Organizacija VAR sustava u Rusiji izrazito je kompleksna, ali organizatori nas uvjeravaju da će sve funkcionirati besprijekorno i da neće biti odugovlačenja igre, što protivnici uvođenja VAR-a ističu kao najveći problem. Svaka utakmica ovogodišnjeg SP-a snimat će se s 33 kamere za potrebe televizijskog prijenosa i VAR-a. Osam će biti "super-slow motion", četiri "ultra-slow motion", a još dvije će snimati isključivo u 4K rezoluciji. Na svaki od 12 stadiona bit će postavljene još dvije kamere koje će se koristiti isključivo za utvrđivanje zaleđa.

Signal sa svih kamera, osim u režiju prijenosa, posebno odvojenim optičkim kablovima prenosit će se u VAR kontrolni centar u Moskvi, po uzoru na Bundesligu u kojoj se sve snimke pregledavaju u centru u Berlinu. Tamo će svaku utakmicu u posebnom studiju gledati četiri suca i svi će morati imati FIFA-ine licence. Njih će birati Pierluigi Collina i videosuci će moći suditi samo jednu utakmicu u danu.

"Nije vam to gledanje utakmice uz kavu. To je jako stresno i nosi veliku odgovornost. Previše bi bilo da rade dvije utakmice u danu jer to jednostavno nije zdravo", rekao je FIFA-in šef sudaca Pierluigi Collina.

Svaki od videosudaca bit će zadužen za jedan segment igre i moći će pratiti utakmicu na više kamera odjednom, tzv. "split screenom". Onaj sudac koji bude zadužen za zaleđa, imat će dva monitora. 

Jedan od ta četiri suca bit će glavni i samo on će putem maksimalno zaštićene radioveze moći komunicirati s glavnim sucem utakmice na stadionu, koji će također imati priliku na ekranu uz teren pogledati spornu situaciju. Uz suce, u VAR studiju sjedit će i četiri videooperatera koji će sucima omogućavati usporene snimke sa svih kamera ili super-slow i ultra-slow motion, pa čak i pregledavanje sličice po sličicu ako to bude potrebno. Dodatni operater će snimke na temelju kojih su VAR suci donijeli odluku u najkraćem mogućem roku dostaviti televizijskim kućama, a onda i operatorima na stadionu koji će na semaforu pustiti snimku i tekstualno objasniti što se dogodilo. Isto tako, suci će i u poluvremenu moći dobiti informaciju i crvenom kartonu koji su propustili dodijeliti te će onda naknadno moći isključiti igrača.

Sustav bi trebao besprijekorno funkcionirati, ali ako padne komunikacijski sustav između VAR sudaca i sudaca na terenu, uz travnjak će biti postavljen najobičniji telefon kojim će sudac moći nazvati Moskvu i provjeriti spornu situaciju. Ako se pokvare i telefoni, četvrti sudac će se preseliti u režiju prijenosa na stadionu i tamo pratiti utakmicu, a njegov posao preuzet će rezervni sudac.

Videosuci na svoje radno mjesto moraju doći najmanje 90 minuta prije početka utakmice kako bi mogli testirati sve sustave. Moraju biti odjeveni kao "pravi" suci, a sa sobom mogu ponijeti samo bezalkoholne napitke ili kavu. U svakoj sobi će biti svi mogući sudački priručnici, a svaki VAR studio imat će vlastito napajanje električnom energijom, zvučnu izolaciju, podesivu rasvjetu, klimu, pa čak i ručnik, a pred vratima će stajati zaštitari. FIFA je svjesna i mogućnosti hakerskih napada pa će sve radioveze, optičke konekcije i transfer snimaka prema režiji i stadionima biti zaštićeni najmodernijom i najkompliciranijom softverskom zaštitom.

Kako će to izgledati u praksi?

Recimo, Perišić ulazi s boka u kazneni prostor protiv Nigerije i protivnički igrač ga ruši. Glavni sudac dosuđuje kazneni udarac, a u tom trenutku se na posao bacaju VAR suci.

"Čekaj, čekaj, pregledavamo snimku", javit će glavnom sucu koji će igračima pokazati da pričekaju i rukama signalizirati da se incident pregledava u Moskvi.

Za to vrijeme VAR sudac zadužen za kaznene udarce u suradnji s glavnim VAR sucem, pregledavat će i zumirati snimku.

"Sve je u redu. Ispravna odluka, čisti penal", javljaju glavnom sucu.

"Jeste li sto posto sigurni?" upitat će ih glavni sudac, a iz Moskve će dobiti odgovor:

"Da. Sto posto!"

Druga je situacija, primjerice, ako dođe do gužve na terenu, naguravanja ili tučnjave. Glavni sudac će u tom slučaju zatražiti pomoć.

"Trebam pomoć. Je li zeleni igrač s brojem 20 udario crvenog igrača s brojem 11 ili je glumio?" pitat će glavni sudac VAR kolege.

"Ovako. Pogriješio si. Crvenog igrača udario je zeleni igrač s brojem 16, ali je crveni igrač s brojem 6 pritom udario zelenog igrača s brojem 18. Dakle, crveni karton za zelenog broj 20 i crvenog broj 6, a možeš dati i žuti karton crvenom 11 i zelenom 18 jer su provocirali", odgovorit će preko radioveze nakon čega će glavni sudac na terenu donijeti ispravne odluke.

Sve, osim ponekad nespretnog odugovlačenja utakmice, ide u prilog VAR-u. U Serie A je od korištenja videotehnologije dosuđeno 68 posto više kaznih udaraca nego prije. Prema istraživanju jednog belgijskog instituta, koji je analizirao 1000 utakmica na kojima se koristio VAR, utvrđeno je da je točnost sudačkih odluka podignuta s 93, na 99 posto. Suci naprave jednu kardinalnu grešku u svake tri utakmice bez korištenje VAR-a, a uz korištenje videotehnologije, to se događa u prosjeku svakih 19 utakmica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara