DINAMO U LIGI PRVAKA

Ovako Dinamo može razmontirati Šahtar, jedna promjena je ključ velike pobjede

Ovako Dinamo može razmontirati Šahtar, jedna promjena je ključ velike pobjede
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PRED Dinamom je velika europska utakmica. Večeras od 21 sat na Maksimiru protiv Šahtara hrvatski prvak pobjedom bi širom otvorio vrata osmine finala Lige prvaka, a gotovo sigurno osigurao europsko proljeće. U prvoj utakmici u Ukrajini (2:2) Dinamo je bio vrlo dobar, ali može biti još bolji. Ovo su ključevi za veliku pobjedu. 

 

Šahtar je najslabiji na bokovima, Dinamo tu mora tražiti prednost

Prva utakmica je pokazala da je najveći problem u igri Šahtara obrana bokova. Problem nastaje jer se krilni igrači u fazi napada uvlače u sredinu, što tjera bočne igrače da igraju jako visoko kako bi dali ekipi širinu u napadu. To ih u slučaju gubitka lopte stavlja u vrlo neugodnu poziciju za obranu tranzicije po boku, a čak i u postavljenoj obrani imaju problema, s obzirom na to da se krila vole odmarati u fazi obrane. 

Tu leži velika šansa Dinama koja se može bolje iskoristiti u tradicionalnoj formaciji 4-3-3, gdje krila mogu brže ugroziti prostor iza leđa suparničkih bekova.

Najbolje od Dinama u prvom susretu vidjeli smo u igri preko bokova. Kod prvog Dinamova gola, Oršić se izvukao na krilo i stvorio višak s Leovcem protiv usamljenog Bolbata. To mu je omogućilo dovoljno vremena na lopti da pričeka izvlačenje Gavranovića i utrčavanje Olma kojeg je sjajno proigrao. Dinamo je tako slomio Šahtar. 

Prošle sezone u Europa ligi Dinamo je dokazao da zna stvoriti dobru situaciju svojim bekovima i na postavljenu obranu. Bitno je da se jedan od veznih igrača spusti na trećeg stopera, što daje Stojanoviću i Leovcu slobodu da odu visoko naprijed. Zadaća krila je da u toj situaciji uđu u sredinu terena i odvuku suparničkog beka, što omogućuje Dinamovoj obrani čisti dijagonalni pas na Leovca ili Stojanovića. A te dijagonale Moro ove sezone pogađa vrlo dobro. 

Promjena formacije Dinamu bi dobro došla i defenzivno. Formacija 3-5-2 koju je Bjelica uveo u razbijanju Atalante na Maksimiru ostala je Dinamova početna postavka i u preostala dva susreta u grupi. Ipak, već se u Ukrajini vidjelo da ona gubi svoje primarne funkcije zbog kojih se Dinamov strateg na nju i odlučio.

Na terenu postava nije funkcionirala onako kako je izgledala "na papiru". Zbog Šahtarovih rotacija i kretnji Bjeličina zamisao pretvarala se u hibrid između 4-4-1-1, 4-3-2-1 i drugih formacija, a Dinamu nije donijela bitnu prednost. Posebno se to osjetilo kad bi Dinamo stao u blok na sredini terena jer je u tim situacijama nekoliko njegovih igrača ostajalo "na ničijoj zemlji", bez jasne uloge i odgovornosti u fazi obrane. Najbolje se to vidjelo na Stojanoviću koji je veći dio vremena proveo u liniji s Theophileom-Catherinom. 

Dinamo je pod Bjelicom postao izrazito kompaktna momčad pa je i uz takve probleme suparnika sveo na minimum šansi, ali ako Šahtarovi kreativci budu više inspirirani u uzvratu, Modri bi mogli imati velikih problema. Protiv ekipe koja puno rotira, najveće šanse za grešku ima momčad koja puno preuzima u formaciji koja nije do kraja uigrana. Treba napomenuti kako je trener Šahtara Luis Castro potvrdio da Konopljanka i Solomon neće igrati zbog ozljeda pa će na lijevom krilu tražiti druge opcije, no to ne bi trebalo bitnije promijeniti koncepciju igre.

Dinamo je kontrolirao veći dio susreta u Ukrajini, ali dojam je da postoji doza rezerve i da Šahtar itekako može puknuti pod pritiskom. Ključnu ulogu i završni dodir toj misiji trebao bi dati Bruno Petković.

Petković kao dimenzija više u odnosu na Gavranovića

Dinamo je u prvom ogledu sa Šahtarom napadao preko bokova, ali opcije u završnici bile su ograničene time što nije imao dominantnog skakača. To može biti bitan faktor protiv ukrajinskih stopera koji nisu pretjerano visoki, a domaća javnost ih konstantno izdvaja kao najslabiji dio momčadi. 

Petković nije bitan samo kao realizator takvih napada. On može svojim kretnjama i konstitucijom "vezati" stopere uz sebe i otvarati prostor za Olma ili Ademija koji mogu dolaziti u završnicu iz drugog plana. Gavranović je sjajan u radu bez lopte i može Dinamovom napadu dati dinamiku, a posebno je vrijedan u situacijama u kojima Dinamo napada veliki prostor u tranziciji. Dinamo će na domaćem terenu pokušati ostvariti inicijativu veću nego u prvom susretu i Petković je u tom slučaju pravi izbor. Lucidniji je u rješenjima protiv postavljene obrane, bolje igra leđima prema golu i služi kao sjajna mantinela za suigrače koji napadaju suparnički gol. Zamjena u vrhu Dinamova napada mogla bi biti ključna razlika u odnosu na prvu utakmicu. 

Dinamo nema bolje igrače od Šahtara, ali kada su u najboljem izdanju, Modri nisu nimalo lošiji od svog protivnika.

Bjelica i igrači dosad su u Ligi prvaka pokazali zavidnu razinu taktičke fleksibilnosti, što im daje prednosti u uzvratu. Uz nekoliko korekcija, Dinamo ima velike šanse za pobjedu kojom bi zakoračio prema jednom od najvećih europskih uspjeha u klupskoj povijesti.

Rezultati by SofaScore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara