"Ovo je pobjeda malih nad velikima"

IZ DUSSELDORFA se odmah javio Damir Vrbanović, član naše delegacije koja je prisustvovala tijesnom izboru novog predsjednika krovne europske nogometne organizacije.

"Mi smo u potpunosti mirni i zadovoljni." - kazao nam je odmah po izlasku iz dvorane.
Znači li to da je naš predsjednik Vlatko Marković dao glas pravoj osobi?

"O tome nismo razgovarali, glasovanje je bilo tajno. Ali razgovorajući s predsjednikom kroz proteklih nekoliko dana, usuglasili smo se u mišljenju kako se Michel Platini glasovima jako približio Lennartu Johanssonu, koji je, pak, mjesecima slovio kao izrazit favorit. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Marković privatno jako dobar s novim predsjednikom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hm, nismo ni sumnjali.

"Onako na prvu loptu, kazao bih da je ovo pobjeda malih nad velikima. Kao što znamo, veliki europski nogometni savezi poslali su potporu Johanssonovoj kandidaturi, oni su ionako zaslužni što se Šveđanin ponovo kandidirao. Pokazalo se da ta priča velikih nije uspjela, male zemlje na kraju su donijele prevagu. Osobno, smatram da je UEFA na čelu dobila mladog čovjeka spremnog na promjene. Dobili smo na znanje da politika moćnika u demokratskom svijetu neće funkcionirati. Glas svake pojedine zemlje mora biti jednako važan, uostalom, za tim se vodi i Platinijeva politika." - analizira Vrbanović.

Koliko će se, ako uopće i hoće, putevi svjetskog nogometa drastično promijeniti?

"Platini je tijekom svog uvodnog govora ponovo predložio promjenu sustava odigravanja Lige prvaka, što je naravno vezano uz broj klubova koji participiraju. No, ne bih rekao da je nogomet išao krivim smjerom dok je Johansson bio na čelu. Sada je, međutim, stigla svježa krv i neke nove ideje. Moramo sagledati i financijska UEFA-ina izvješća u vrijeme Johanssonovog doba. Ona su impresivna, ipak se radi o savršeno ustrojenoj organizaciji. Platini može biti miran, dolazi u vrijeme kad je sve već sređeno. No, obzirom da je osoba koja cijeni male saveze, siguran sam da će napraviti reformu na zadovoljstvu svih." - zaključio je Vrbanović.

D.R.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara