Koronavirus u nogometu

Ovo su pitanja na koja nemamo odgovor: Što će biti s ligama Petice?

Ovo su pitanja na koja nemamo odgovor: Što će biti s ligama Petice?
Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa paralizirala je nogometni svijet i rezultirala odgađanjem skoro svih natjecanja u Europi. Smrtonosni virus natjerao je UEFA-u da odgodi Europsko prvenstvo za narednu godinu, a završnice Lige prvaka i Europa lige za kraj lipnja te da nastavak nacionalnih prvenstava planira za svibanj i lipanj.

Ovakva odluka bila je vjerojatno najbolja jer već su se spominjale ogromne novčane cifre kada su u pitanju financijski gubici liga i klubova ako se prvenstva potpuno otkažu.

Gubici zbog otkazivanja bili bi razarajući

Španjolska Marca je izašla s informacijom da bi La Liga izgubila oko 700 milijuna eura kad bi se ostatak prvenstva otkazao, dok je njemački DW objavio da bi dva najveća ranga njemačkog nogometa zajedno izgubila oko 750 milijuna eura.

No i odluka da se prvenstva odgode za svibanj i lipanj također nosi ogroman broj pitanja, posebno kada govorimo o nacionalnim prvenstvima koja se igraju samo u rijetkim zemljama poput Turske, Rusije i Ukrajine.

Govoreći o najboljim europskim ligama, koronavirusu najdulje su odolijevali Englezi, ali nakon što je Arsenalov menadžer Mikel Arteta saznao da je zaražen, stvari su postale krajnje ozbiljne. Kasnije su se pojavili i pozitivni slučajevi na koronavirus među igračima Premiershipa pa je bilo jasno da će i najuzbudljivija liga na svijetu morati na pauzu.

Pitanja koja se tek otvaraju

Prava pomutnja je u Italiji, koja je najviše pogođena koronavirusom, a poučeni njenim primjerom, nitko ne može garantirati da će se prvenstva uopće nastaviti i u svibnju i lipnju jer nitko ne zna kako će se koronavirus ponašati u budućnosti.

Pod pretpostavkom da će se prvenstva nastaviti tijekom svibnja i da će trajati do kraja lipnja, među brojnim pitanjima na koja se traže odgovori jedno od gorućih je - što će se dogoditi sa sponzorskim ugovorima?

Pravni stručnjaci se pitaju što učiniti u situacijama kada, primjerice, sponzor na dresovima, koji je isplatio tri od četiri rate, mora isplatiti četvrtu koja je dogovorena za kraj svibnja, a prvenstva su produljena za kraj lipnja.

Postoji vjerojatnost da će se u takvim situacijama pronaći zajednički jezik te da će tvrtke koje imaju takav problem pristati na naknadnu isplatu, ali moguće je i da im takav epilog uopće neće odgovarati zbog krize koja je zavladala i koja će tek zavladati svijetom.

Takvih ugovora je mnogo i obično se potpisuju do kraja određene sezone. Ostaje veliko pitanje kako će oni biti riješeni.

Ipak, u ovakvim situacijama klubovima mogu ići u korist klauzule nazvane "force majeure" ("viša sila"). U njih spadaju iznimne okolnosti koje se ne mogu ni spriječiti ni predvidjeti, a to je zasigurno koronavirus.

Na osnovu ovih klauzula, klubovi mogu dobivati novac od osiguranja. Ugledni The Athletic navodi da većina britanskih klubova posjeduje takva osiguranja. No i ovdje se javlja problem - ogroman je broj onih koji imaju pravo potraživati takva sredstva pa se postavlja pitanje koliko se doista može očekivati od osiguranja.

Sljedeći problem s kojim se suočavaju svi klubovi u ligama Petice i svi klubovi koji nastupaju u ligama koje imaju ogromnu posjećenost je veliko pitanje - hoće li se utakmice ikako igrati pred navijačima? To za klubove u Premiershipu i neće biti velik problem kada je u pitanju zarada jer tek sedmi dio njihova budžeta stiže od zarade na utakmicama, a razlog tome su impozantne cifre koje uzimaju na osnovu televizijskih prava.

Financijski fair play također mora mijenjati svoja pravila i rokove

Poanta je što u ostalim većim ligama klubovi nemaju takav luksuz da im televizijska prava toliko pune budžete.

"Ukoliko nema novca, onda je očekivano da će mnogi manji i srednji klubovi imati financijske probleme", kazao je Bayernov direktor Karl-Heinz Rummenigge govoreći o eventualnim utakmicama pred praznim tribinama u Bundesligi.

U svemu tome trpe i ugledne televizijske kuće koje imaju ugovore s najboljim europskim ligama. One trenutno nemaju što ponuditi svojim pretplatnicima, a nadaju se da će upravo u svibnju i lipnju nadoknaditi propušten sadržaj.

Uz sve to, postavlja se i pitanje o financijskom fair playu. Naime, financijska godina u europskim klubovima zaključuje se 30. lipnja, a odgoda prvenstva mogla bi utjecati i na odgodu tog roka, ali i na promjenu određenih pravila jer će evidentno svi klubovi imati problem s prihodima. 

UEFA će veliku pažnju morati posvetiti ovom pitanju, posebno kada se u obzir uzme kazna izdana Manchester Cityju, kojem je u iduće dvije sezone zabranjeno sudjelovanje u europskim natjecanjima.

Tijekom iščekivanja pravih odgovora i pronalaska pravih rješenja, klubovi i dalje moraju isplaćivati plaće svojim igračima, imaju obaveze prema dobavljačima i moraju plaćati poreze, a u ovakvom stanju ne mogu očekivati značajne prihode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara