"Phelps je ikona Igara i Carl Lewis naših dana"

PREDSJEDNIK Međunarodnog olimpijskog odbora, Jacques Rogge, ne može se nadiviti uspjesima američkog plivača Michaela Phelpsa, a njegova postignuća uspoređuje s onima Carla Lewisa.

"On je ikona Igara, pravi sportaš čiji cilj da prestigne Spitza zadržava pažnju publike. Olimpijske igre moraju imati svoje heroje. Nekada je to bio Jesse Owens, zatim Paavo Nurmi, pa Carl Lewis. Danas je to Michael Phelps i to je upravo ono što Igrama treba" kazao prvi čovjek sportske međunarodne obitelji.

Podsjećamo, afroamerički atletičar Jesse Owens je na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936 osvojio četiri zlata u četiri različite discipline, a osim tog pothvata u povijesti Igara i sporta ostao je zapamćen i po tome što je svojim postignućem Hitleru pred nosom dokazao koliko je istinita njegova teorija o superiornosti arijske rase kada je ovaj unuk roba sa američkog juga pokorio OI u nacističkoj Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finski trkač Paavo Nurmi je na Igrama 1920, 1924 i 1928 osvojio ukupno devet zlatnih medalja, a skoru je dodao još tri srebra u istom razdoblju. I Carl Lewis je osvojio devet olimpijskih zlata u razdoblju 84-96 uz jedno srebro, a Rogge je među ove velikane propustio uvrstiti i ukrajinsku gimnastičarku Larissu Latyninu, također osvajačicu devet olimpijskih zlata (56-64) i sportašicu sa najviše olimpijskih medalja u povijesti - 18 (devet zlata, pet srebra i četiri bronce)

Phelps u Pekingu želi srušiti rekord sunarodnjaka Marka Spitza koji je na Igrama u Münchenu osvojio sedam zlatnih medalja (ukupno devet). Phelps je za sada na šest, dvije mu se još uvijek smiješe. Oborio Spitzov rekord ili ne, on je već sa 23 godine najuspješniji natjecatelji olimpijskih igara u povijesti, jer dosad je osvojio nevjerojatnih 12 najsajnijih olimpijskih odličja (šest u Ateni 2004), a dodao im je i dvije bronce, također od prije četiri godine.
 

Z.A.
Foto: AFP


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara