Oprez: Brojke otkrivaju da je Portugal zvjerka

Oprez: Brojke otkrivaju da je Portugal zvjerka

Foto: Getty Images / Guliver image

DVOBOJIMA Italije i Irske, odnosno Belgije i Švedske završeno je natjecanje po skupinama Europskog prvenstva u Francuskoj. Iza nas je 36 susreta, a ispred nas još svega 15 završne faze natjecanja. U tom svijetlu, vrlo je zanimljivo pogledati momčadsku statistiku grupne faze Eura, e da bi mogli crno na bijelo definirati koje su nacionalne selekcije zaista najviše pokazale u prvih 270 minuta. Posebno je interesantno pogledati i kako su se predstavili Portugalci, naš sljedeći suparnik u osmini finala.

Nijemci vodeći u posjedu lopte, Portugal treći, Hrvatska 14.

Krenut ćemo od posjeda lopte, koji naravno varira o stilu igre, ali i kvaliteti protivnika. Uglavnom, tijekom tri utakmice u skupini, najviše su loptu u svojim nogama prosječno držali nogometaši Njemačke 66.5 posto. Na drugom mjestu nalazi se Španjolska sa 63.7 posto, a na trećem Portugal, čiji igrači na Euru tijekom 90 minuta drže loptu u posjedu 61.2 posto. Četvrta je Engleska, a peta Švicarska. Hrvati su na 14. mjestu sa 46.5 posto posjeda lopte. Najlošija je pak Sjeverna Irska sa 34.1 posto.

Portugal uputio najviše udaraca na protivnički gol, Hrvatska tek sedma

Da hrvatskim reprezentativcima neće biti nimalo lagano u osmini finala govori i podatak o prosječnom broju upućenih udaraca na gol protivnika. U toj kategoriji u vodstvu je Portugal sa 23.3 udarca po susretu. Slijedi Engleska sa 21.3, treća je Njemačka, četvrta Belgija, a peta Španjolska. Izabranici Ante Čačića nakon tri utakmice zauzimaju sedmom mjesto sa 16.3 udaraca na gol tijekom 90 minuta. Od reprezentacija koje su prošle u knockout fazu, najlošiji su Sjeverni Irci sa 5.7 udaraca.

Španjolci najprecizniji u dodavanjima, Portugalci na trećem mjestu

Kada govorimo o preciznosti pass igre, odnosno točno dodanih lopti, tu je naravno vodeća Furija Vincentea del Bosquea s 90.1 posto, dok je opet najlošija Sjeverna Irska s 59 posto točnosti predaje lopte. Drugi su Nijemci, dok su na visokom trećem mjestu opet naši protivnici Portugalci sa 86.8 posto preciznosti. Hrvatska se u ovoj kategoriji nalazi na slabom 14. mjestu sa svega 77.5 posto točnih dodavanja. Ispred nas su, između ostalih, i Slovaci i Austrijanci i Švicarci i Poljaci i Ukrajinci.

Hrvati dijele treće mjesto po broju žutih kartona

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče "fair play-a", tu su opet aktualni europski prvaci Španjolci na prvom mjestu jer su tijekom 270 minuta zaradili samo jedan žuti karton. Portugalci pak dijele drugo mjesto s Rusijom, Engleskom i Walesom. Sve ove reprezentacije skupile su svega dvije javne opomene u tri susreta. S druge strane, najviše žutih kartona zaradili su Talijani i Rumunji, čak deset, drugi su Islanđani sa devet, dok treće mjesto dijele Mađari, Albanci i Hrvati sa osam opomena u tri utakmice.

Španjolci i Portugalci najlošiji u skoku

Vrlo je zanimljiva rubrika "osvojeni zračni dueli", gdje je nakon grupne faze u vodstvu domaćin Francuska. Nogometaši Didiera Deschampsa osvojili su prosječno 25.3 zračna duela po susretu. Dominantni su skoku bili su i Islanđani koji zauzimaju drugo mjesto, treći su Englezi, četvrti Austrijanci, a peti Šveđani. Hrvatski reprezentativci nalaze se na šestom mjestu sa 19 osvojenih zračnih duela tijekom 90 minuta. Interesantno, najlošiji su Španjolci, Rumunji i Portugalci.

Statistički najbolji dojam ostavili Nijemci, Hrvatska na petom mjestu

Kada se zbroje ocjene svih igrača koji su nastupili tijekom 270 minuta, najvišu ocjenu zaradili su Nijemci, 7.20. Na drugom su mjestu Francuzi sa 7.09, trećem Velšani sa 7.06, četvrtom Belgijanci sa 6.99, dok su peti Hrvati sa prosječnom ocjenom 6.97. U ovoj kategoriji, Portugalci su na 13. mjestu, dok su najlošiji dojam na ovom Euru, barem ako je suditi prema pojedinačnim ocjenama igrača, ostavili Rusi, Ukrajinci, Šveđani i Česi. Irci su najslabiji od sudionika knockout faze.

Vodeći po broju ubačaja s krila: Portugalci imali prosječno dvostruko više kratkih dodavanja od Hrvatske

Statistika može vrlo lijepo otkriti i na koji način igra određena reprezentacija. Primjerice, najviše ubačaja s krila na Euru imaju Portugalci, čak 33 po susretu, dok Slovaci i Islanđani primjerice uopće ne igraju preko krila. Hrvatska je u ovoj rubrici na petom mjestu sa 25 ubačaja. Što se tiče lopti u prostor, onih koje sječu obrambenu liniju, tima su se najviše služili Nijemci, Englezi i Španjolci, dok su na duge lopte u pravilu najviše išli Velšani, Šveđani i Islanđani. Najviše kratkih dodavanja imali su Španjolci, Nijemci i Portugalci, gotovo dvostruko više no Hrvatska. Inače, Portugalci su od svih reprezentacija, najviše držali loptu na protivničkoj polovici.

Portugalci i Nijemci protivnicima dozvolili najmanje udaraca na gol

Pozabavimo se na kraju malo defenzivnom statistikom. Njemačka i Portugal vodeće su u kategoriji broja primljenih udaraca na svoj gol. Naime, prosječno su protivnici uputili svega 4.7 udaraca tijekom 90 minuta na njihov gol, odnosno 5.7 u slučaju Portugala. Najviše udaraca na vlastiti gol ubilježili su Sjeverna Irska i Island. Najviše uklizavanja imali su Rumunji 19 po susretu, Hrvati su tek na petom mjestu, dok su po broju presječenih lopti prvi Velšani, drugi Česi. Hrvati su šesti. Inače, Portugalci su uz Švicarce vodeći i po broju zaleđa.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara