S TOMOM ŠOKOTOM U LISABONU

"Portugalci su bahati, a ja im kažem - samo Dinamo!"

"Portugalci su bahati, a ja im kažem - samo Dinamo!"
Foto: Index

TOMO Šokota večerašnju će utakmicu Benfice i Dinama gledati iz jedinstvene perspektive. Ukupno deset godina karijere proveo je baš u ta dva kluba. Za Modre je igrao od 1997. do 2001. i od 2007. do 2009., a između toga proveo je četiri sezone u Benfici i dvije u Portu.

U Lisabon je kao gost Benfice stigao s cijelom obitelji, ali to ga neće spriječiti da navija za klub koji mu je u srcu od osme godine života. Sreli smo ga u gradu i porazgovarali s njim.

"Došao sam s cijelom obitelji. Sin mi se rodio u Lisabonu i stalno smo govorili 'ići ćemo, ići ćemo'. Tko zna hoće li se opet dogoditi da Dinamo igra u Lisabonu i da opet klubovi u kojima sam bio većim dijelom karijere igraju jedan protiv drugoga, pa smo iskoristili priliku da svi dođemo, pogledamo utakmicu, podržimo Dinamo i da vidim neke prijatelje kojih imam puno u Lisabonu. Drago mi je što sam došao i što opet mogu proživjeti neke uspomene koje sam imao kao igrač Benfice."

Dinamovi navijači pamte te i po posljednjoj utakmici kad je Dinamo tu gostovao, a na kojoj si zabio gol...

"Da, zabio sam, tako se to desi u karijeri. Nije mi baš bilo drago, ali to je tako. Dinamo ima odličnu ekipu, pokazao je da može igrati jako dobro, protiv Benfice je bio bolja momčad, mislim da su dobro i prošli jer da je Dinamo imao više hrabrosti, možda bi bilo i 2:0 ili 3:0, ali nema veze. Benfica mora misliti o nama, a ne mi o njima. Ne treba puno mijenjati igru, ima nekih ozljeda, ali oni koju ulaze, pogotovo Moro, mogu zamijeniti one koji nedostaju."

Kako u Lisabonu doživljavaju Dinamo? Je li im samo prepreka u borbi za domaći naslov ili im ova utakmica nešto znači?

"Najviše im znači prvenstvo, može se reći da im je Dinamo tu prepreka jer su mislili da će lakše proći, a nije to baš tako, pa se sad moraju više posvetiti toj utakmici. Igrat će s prvom ekipom i probati proći, ali prvenstvo im je bitnije."

Dojam kroz medije je da se Dinamo podcjenjuje...

"Da, oni su puni sebe, ušli su u dobru fazu, dobili devet utakmica zaredom, mislili da će biti lako. Dinamo im nije atraktivan, oni pucaju na bolje klubove. Mi se ne trebamo opterećivati, mi smo tu došli kao stvarno dobra ekipa, oni su vidjeli da nismo ekipa zbrda-zdola nego da to dobro izgleda. Volio bih da pobijedimo i pokažemo da Hrvati, a pogotovo Dinamo, imaju dobru ekipu."

Je li bilo teže igrati za Dinamo ili Benficu, s aspekta pritiska?

"Puno veći pritisak navijača je u Dinamu, tu su više za tebe, imaš veću podršku, oni osjećaju kao da su dio kluba. Uvijek sam govorio da bih volio da je Dinamo ustrojen kao Benfica, da osjetim emociju. Navijači su se vratili i na Maksimir, lijepo je vidjeti da vjeruju, ali bih volio da to bude na još višem nivou."

Jeste li mogli prije nekoliko godina vjerovati da će se Dinamo boriti za četvrtfinale Europa lige?

"Puno stvari se poklopilo, bio je neki Canjuga, pa neki Mamić, sad je klima dobra, trener je dobar, posložilo se, ljudi vjeruju u klub i igrače. Pogledajmo samo reprezentaciju, posložio se trener, mirnija atmosfera, manje pritiska... Mora se puno stvari poklopiti i imati malo sreće, a ne samo kupiti igrače."

Koliko mislite da će biti teško zadržati ovu razinu? Letvica je sad postavljena više, a neki igrači će otići, poput Olma...

"Dinamo svake godine izbaci 4-5 igrača, otići će jedan ili dva, ali doći će novi, ne treba se Dinamo bojati. Tu je sustav, organizacija, Bjelica je doveo igrače koji možda nisu kvalitetom za Dinamo, ali karakterno su sjajni i zato pobjeđuju. Treba i dalje pratiti taj model."

Kako Dinamo može do četvrtfinala?

"Oni nemaju pravog napadača killera, pokušat će kratkim pasovima doći što bliže golu. Mi se moramo držati što dalje od našega gola i ponoviti ono što smo činili u Zagrebu, da Bruno sačuva loptu, a Oršić, Olmo i ostali pokušaju iz drugog plana doći u priliku i zabiti. Ako zabijemo, Benfici će biti puno teže."

Hoće li se domaćini ljutiti na tebe ako u loži budeš slavio gol Dinama?

"Svi me pitaju za koga ću navijati kad mi je srce podijeljeno, ali ja im kažem da sam dinamovac od osme godine. Benfica mi je draga, drugi najdraži klub, ali ne mogu pobjeći od onog što jesam."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara