Povjesničar Goldstein: Zovak je u pravu, grafit podsjeća na nacističke uzore

IAKO je komentar Domagoja Zovka naišao na mnoge negativne reakcije i prijetnje, pa je zbog toga propatila čak i stara redakcija Indexa, pokazalo se kako je bio u pravu kad je izrazio zgražanje nad činjenicom da je autoru grafita u Dubravi palo na pamet hrvatske vojnike vizualno prikazati kao nacističke. "Nikako mi nije jasno zašto autor grafita hrvatsku vojsku vidi kao takvu", napisao je u komentaru Zovak.

Kontaktirali smo nekolicinu povjesničara i povjesničara umjetnosti, kako bi nam komentirali sporni grafit i potvrdili ili demantirali sličnost prikazanih vojnika s vojnicima Wehrmachta, no u strahu od "navijača" oni nisu željeli javno izreći svoje mišljenje o grafitu, osim redovitog profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu, povjesničara Ive Goldsteina.

Goldstein je u razgovoru za Index prokomentirao Zovkov komentar: "Nisam povjesničar umjetnosti, ali i bez dubljeg poznavanja nacističke ikonografije i simbolike, jasno je da onaj grafit o kojem govori vaš novinar, neodoljivo podsjeća na nacističke uzore. Da li je to autor grafita napravio namjerno ili nenamjerno, to ja uistinu ne mogu znati, ali notorna je činjenica da evidentne sličnosti postoje".

"Mislim da Bad Blue Boysi, kao grupa, nemaju pravo prozivati zbog nacionalizma i šovinizma neke druge navijačke skupine. Naime, više puta sam se osvjedočio da, na košarkaškim i nogometnim utakmicama, sa dijela tribina gdje su BBB-i, dolaze rasističke i ekstremističke poruke, kojih se treba stidjeti", rekao je Goldstein.

"Naime, čuje se više puta gromoglasno `Za dom spremni!`, čuju se poruke `Ubij Srbina!` i slične. Ja ne kažem da su to svi BBB-i, ne kažem ni da je većina BBB-a to vikala ili viče, ali smatram da se BBB-i kao cjelina moraju od takvih istupa ograditi i pokušati sve da se oni više ne ponavljaju", izjavio je Goldstein te dodao: "Oni koji viču na stadionima `Za dom spremni!` i `Ubij Srbina!` ne stoje na braniku Domovine, nego potkopavaju njezine najvitalnije temelje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navijačko okupljanje u Vukovaru je promašeno"

Goldstein se osvrnuo i na sutrašnje okupljanje hrvatskih navijača u Vukovaru. "Mislim da je to promašeno i bilo bi dobro da se može samo okvalificirati kao promašeno. Čini mi se da je to zapravo i svojevrsna provokacija koja ide na onu provokaciju koja se već dogodila u Vukovaru, dakle sa vandalizmom u Đačkom domu. U svakom slučaju, to ne vodi dobru", izjavio je.

Da nije jedini koji smatra kako navijači nemaju što raditi u Vukovaru, pokazuje i jučerašnja izjava posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića, koji je u razgovoru za Index rekao kako bi navijačima bilo bolje da ostanu na stadionima. "Nove generacije treba na drugi način educirati. Naučiti ih što je Vukovar i koji je njegov značaj, jer Vukovar nije arena", rekao je Mladi Jastreb.

Podsjetimo, udruge hrvatskih navijača pozvale su na mirno i dostojanstveno okupljanje u Vukovaru. Sutra u 11 sati će se okupiti ispred vukovarskog hotela Dunav, nakon čega će se uputiti prema spomeniku križu i ondje položiti vijenac. To će biti njihov izraz potpore Vukovarcima. Izravni povod njihova okupljanja je huliganski napad na Učenički dom u Borovom naselju, 14. veljače, kada su kamenjem razbijeni prozori doma. Napadači su bili maskirani kukuljicama, kapama i šalovima, a osim što su psovali Hrvatsku i Tuđmana, uzvikivali su i "Ovo je Srbija".

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara