Esport

Predsjednik Njemačkog olimpijskog odbora: Esport ne postoji

Predsjednik Njemačkog olimpijskog odbora: Esport ne postoji
Foto: Valve

NE slažu se svi kako bi esport trebao biti izjednačen sa sportom, a kamoli još biti i disciplina za medalju na Olimpijskim igrama. Jedan od onih koji se snažno protive toj ideji je i predsjednik Njemačkog olimpijskog odbora Alfons Hörmann, koji je na novogodišnjem domjenku odbora izjavio: "Esport ne postoji. Neće biti uključen u olimpijski program."

>Otac očitao lekciju sinu koji želi postati profesionalni gamer

Prošle se godine naveliko pričalo o uključivanju esporta u Olimpijske igre. Održan je i forum na temu esporta u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora. Neke su zemlje esport već počele regulirati po uzoru na tradicionalni sport, a na Azijskim igrama u Jakarti i Palembangu esport je bio i demonstracijska disciplina. Međutim, to je Azija, tamo je esport lobi puno jači, a tradicija i kultura se uvelike razlikuju od onih na Zapadu. Tako su organizatori Azijskih igara bili vrlo zadovoljni rezultatima koje su polučila natjecanja u League of Legendsu, Hearthstoneu, StarCraftu 2, Clash Royaleu, PES-u i Arena of Valoru.

Iz Njemačke pak stižu drugačije vijesti. Ne samo da predsjednik nacionalnog olimpijskog odbora smatra kako esport ne postoji jer "sport" nema što tražiti u toj riječi, nego je i visoki sportski djelatnik u Njemačkoj esport usporedio s pletenjem. Naravno, u Njemačkoj postoje i oni koji smatraju kako esport je sport, a upravo je to u listopadu prošle godine na svom Twitter profilu objavila parlamentarka i ministrica digitalizacije Dorothee Bär.

Esport i sport ne treba izjednačavati. U suštini se uvelike razlikuju, ali dijele i neke sličnosti. Nijedan sport nema vlasnika, dok svaka igra ima. Za značajne promjene u sportu potreban je konsenzus nadležnih tijela. U esportu to nije slučaj, već će biti onako kako odluči kompanija u čijem je vlasništvu igra, bez ikakve društvene odgovornosti ili obaveze promicanja sportskih načela. Esport je tako isključivo vođen povećanjem profita, iako se u posljednje vrijeme radi i na promicanju drugih načela. 

Ništa od navedenog nije razlog da se odnosi profesionalnih gamera reguliraju na sličan način kao oni profesionalnih sportaša. Niti da postoje regulatorna tijela koja će se baviti zaštitom igrača te pružiti pravni okvir koji će omogućiti lakše i kvalitetnije djelovanje esport kompanija i djelatnika. Milijuni obožavatelja esporta posjećuju najveće turnire kako bi uživo gledali nevjerojatne poteze najboljih igrača i timova na svijetu te navijaju za svoje miljenike, baš kao u sportu.

Foto: Valve

Međutim, esport i sport su najčišći u svom najosnovnijem obliku, haklu na kvartu ili petorici prijatelja koji igraju CS:GO. Tada nestaju sve razlike. Druženje, fair play, natjecanje, nadigravanje, ponos i poštovanje, što i jesu osnove svakog sporta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara