Predsjednik Osijeka predlaže da nacionalni stadion izgradi dijaspora

Predsjednik Osijeka predlaže da nacionalni stadion izgradi dijaspora
Foto: NK Osijek

POSLJEDNJIH dana intenzivno se, na valu nacionalne euforije zbog uspjeha reprezentacije na SP-u, raspravlja o izgradnji nacionalnog stadiona. HNS bi gradio u Velikoj Gorici, a jedan od ključnih ljudi Davora Šukera u tom poslu trebao bi biti Ivan Meštrović, Osijekov predsjednik. 

On je danas u medije pustio svoj prijedlog za gradnju nacionalnog stadiona koji bi financirala dijaspora i koji bi bio spomenik egzodusu hrvatskog naroda. 

"Jedno od rješenja je Crowdfunding dijaspore za izgradnju nacionalnog stadiona kao interaktivnog spomenika raseljenoj Hrvatskoj. Zamislite transparentnu web platformu na kojoj je svaka donatorska obitelj vidljiva, svaka priča o odlasku njihovog pretka iz Lijepe naše zapisana, udaljenost njihovog današnjeg doma od stadiona navedena. I sve to ispisano na sjedalici na koju će netko sjesti i to čitati. Također, interaktivni 3D rendering stadiona na kojem možete naći sjedalice s pričama po prezimenu, mjestu odlaska iz Hrvatske ili mjestu dolaska u novi život", poručio je Osijekov čelnik za klupsku televiziju.

Ivan Meštrović - zagovornik komercijalnog modela izgradnje koji bi se vezao uz pojedinu veliku državnu kompaniju - svoju je zamisao usporedio s Arlingtonom, vojnim grobljem na kojem se pokapaju američki vojnici.

"To bi bio svojevrsni Arlington hrvatskog naroda i tužne sudbine istoga koja ga je stoljećima raseljavala iz najljepše zemlje na svijetu. Nažalost, to će biti spomenik ne samo prošlosti, već i sadašnjosti, budući da taj nesretni trend postoji i danas. I ja sam hrvatska dijaspora. I prvi ću donirati sredstva za takav nacionalni stadion. Kapacitet bi mogao biti od 35-50 tisuća mjesta, a svaka bi sjedalica, dakle, bila svojevrsna priča o egzodusu našeg naroda. Taj bi spomenik bio jedinstveni spomenik jednoj tragediji, a u službi sporta i nacionalnog ujedinjenja kroz sportske uspjehe. Dakle, nešto jedinstveno", zaključio je savjetnik HNS-ovog predsjednika Davora Šukera, uz opasku kako je "hrvatska dijaspora najveći investitor Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara