Problemi UFC-a 99: Zašto još nema službene potvrde meča Cro Cop - Al Turk?

I DALJE nema službene potvrde da će Mirko Filipović nastupiti na UFC-ovom 99. turniru koji će se održati u njemačkom Koelnu 13. lipnja, osim naravno one koja je stigla iz Cro Cop teama.

> Video - Cro Cop potvrdio povratak u UFC: 13. lipnja protiv Mustafe Al-Turka!

> Cro Cop: Možda se neću uspjeti vratiti, ali ću umrijeti pokušavajući!

> The Sun: Cro Copove oči su na Lesnarovom pojasu

Doduše, na nekoliko stranih foruma procurila je informacija da je predsjednik američke organizacije Dana White potvrdio meč Al-Turka i Cro Copa, no na službenim stranicama UFC-a i dalje stoji da će britanski grappler snage odmjeriti s manje poznatim Toddom Duffeejem. A baš je Duffee prije nekoliko dana u intervjuu potvrdio da se intenzivno spremna za borbu protiv Al -Turka. Od tada nije bilo nikakvih otkaza iz njegovog tabora i sasvim je nejasno zašto onda on neće nastupiti u Koelnu, odnosno zašto je Filipović uskočio umjesto njega.

Filipović kao spasitelj

Odgovor najvjerojatnije leži u jednom drugom problemu s kojim  su se suočili organizatori prvog UFC-ovog turnira na europskom tlu. Turnir očekivano nije dobro primljen u "boksačkoj" Njemačkoj, a boksački lobiji ovih dana itekako pokušavaju učiniti sve kako bi prvi ovako velik MMA događaj u njihovoj zemlji propao. I njemački su političari, naravno ohrabreni od boksačkih lobija, javno napali "borbu divljaka koji se tuku bez ikakvih pravila", a uspjeli su izboriti da se mlađima od 18 godina zabrani ulazak u dvoranu.

To je samo još jedan u nizu pehova za organizatore koji ionako imaju velikih problema s prodajom karata. Iako se očekivalo da će 17 tisuća ulaznica planuti, za sada je prodano samo skromnih 7 tisuća. Upravo u ovom problemu leži odgovor zašto je u posljednji čas u igru ubačen u UFC-u pomalo zaboravljeni Mirko Filipović. Cro Cop bi kao vjerojatno najveća europska MMA zvijezda, ali i kao idol mnogobrojnih hrvatskih iseljenika u Njemačkoj, trebao biti mamac koji će povećati interes za UFC-ov 99 turnir i pomoći prodaji ulaznica.

Al - Turk ne želi borbu protiv Cro Copa?

No, i dalje nije jasno zašto se toliko čeka s objavom borbe Al-Turk - Cro Cop. Sigurno se ne radi o promptnosti jer su službene stranice UFC-a vrlo brzo reagirale kada je svoj nastup zbog ozlijede otkazao Heath Herring. Odmah je stigla službena potvrda da će ga zamijeniti gorostasni Francuz Cheick Kongo. Prema nekim informacijama problem zapravo leži u Al-Turku kojem se nije svidjela promjena protivnika u zadnji čas. Posebno jer je Filipović u bilo kakvom stanju puno veći zalogaj od anonimnog Duffeeja.

Teško je reći što je prava istina, no nema sumnje da svi željno iščekujemo i službenu potvrdu Mirkovog uskrsnuća u Koelnu.

Marko Petrak
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara