Prosinečki: Što da kažem svom igraču ako puši? Ne mogu biti licemjer

Prosinečki: Što da kažem svom igraču ako puši? Ne mogu biti licemjer
Foto: Getty Images

OSIM engleskih, Robertom Prosinečkim opsjednuti su i španjolski mediji.

Šest godina, između 1991. i 1997. godine, dovoljno je bilo aktualnom bosanskohercegovačkom izborniku da svojim igrama u Real Madridu (1991. - 1994.), Real Oviedu (1994. - 1995.), Barceloni (1995. - 1997.) i Sevilli (1997.) opčini nogometom zaražene Španjolce.

"Volim Španjolsku, a pritisak u Realu je sveprisutan"

"Često sam u Španjolskoj. Moja sestra živi u Oviedu i uskoro ću je posjetiti. Volim Španjolsku, kao i njezine ljude i način života. Kada sam u Oviedo došao na posudbu, sjećam se da je svakodnevno kišilo. Nazvao sam svojeg menadžera i upitao ga gdje me poslao. Na kraju sam stvorio lijepe uspomene i rado se vraćam. I moja se sestra zaljubila u Oviedo. Jedanput me posjetila i, eto, ostala je živjeti u Oviedu", otkrio je Robert Prosinečki španjolskim novinarima na tiskovnoj konferenciji uoči večerašnjeg prijateljskog ogleda Španjolske te Bosne i Hercegovine u Las Palmasu (20:45).

Trogodišnja epizoda u Real Madridu - u koji ga je Crvena zvezda prodala tijekom ljeta 1991. godine za osam milijuna eura - poslužila je Robertu Prosinečkom da upozna i okusi luksuz, ali i svakodnevni pritisak.

"Presing je velik. Svejedno jeste li stari ili mladi, iskusni ili neiskusni. Uvijek je isto. U Madridu uvijek morate biti prvi, igrati bolje i pobjeđivati. Zato ste uostalom i tu. Nije lagano. Luka Modrić u posljednje tri godine igra izuzetno dobro, ali čim odigra jednu lošu utakmicu pod paljbom je kritika", pojasnio je Robert Prosinečki život u Kraljevskom klubu.

"Cigarete? Nikada nisu utjecale na moje igre"

Nije dvojio kada je trebao istaknuti trenera svih trenera.

"Osobno govoreći, Johan Cruyff predstavlja najboljeg trenera koji me trenirao. On je bio s drugog svijeta. Bio je privilegiran osobitom inteligencijom."

Neizostavno pitanje ticalo se duhanskih sklonosti. U Španjolskoj, kao i u Engleskoj, desetljećima se raspreda legenda kako je Robert Prosinečki tijekom igračke karijere dnevno popušio i do dvije kutije cigareta.

"Svjestan sam štetnosti, ali cigarete nisu utjecale na moje izvedbe. Nikada nisam imao nikakvih problema zbog toga. Danas vrlo malo nogometaša puši, no u moje vrijeme bilo je znatno drugačije", pojasnio je bivši trener Crvene zvezde i Kayserispora.

Uslijedilo je i pitanje što bi učinio kada bi na djelu uhvatio igrača kako gušta u konzumiranju cigarete.

"Što mu mogu reći ako sam i sam pušio? Ne mogu biti licemjer", kratko je poručio.

Uz najavu utakmice sa Španjolskom, Robert Prosinečki istaknuo je kako se u prošlosti nije nadao izborničkoj funkciji bosanskohercegovačke reprezentacije.

"U životu jednostavno postoje stvari koje se događaju kada ih najmanje očekujete. Nakon što sam ostao bez angažmana kontaktiran sam s idejom da preuzmem Bosnu i Hercegovinu. Bio sam upoznat s kvalitetom, kao i s potencijalom. Sretan sam svojim angažmanom, ide nam dobro", rekao je i apostrofirao kako sanja o ostvarenju značajnih, ali dovoljno realnih ciljeva. 

Prvi je već ispunjen. Plasman u elitnu diviziju Lige nacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara