LIGA PRVAKA

Real Madrid dobit će najviše novca od UEFA-e za nastup u Ligi prvaka. Evo zašto

Real Madrid dobit će najviše novca od UEFA-e za nastup u Ligi prvaka. Evo zašto
Foto: Getty Images; Grafika: Index

DINAMO je plasmanom u grupnu fazu Lige prvaka već zaradio 25 milijuna eura, više nego ikad prije. Za usporedbu, to su dva milijuna više nego što su Modri zaradili svojom rekordnom prodajom igrača, onom Marka Pjace u Juventus za 23 milijuna na ljeto 2016. godine.

Razlog tome je novi sustav raspodjele novca u Ligi prvaka koji je UEFA uvela prošle sezone. 

Svakom sudioniku skupine LP-a automatski pripada 15,25 milijuna eura. Dodatnih 7,75 milijuna eura Dinamo dobiva na ime bonusa na osnovu desetogodišnjeg klupskog koeficijenta. Osim toga, svaki sudionik Lige prvaka dobit će dio tzv. marketinškog bazena. Ovisno o tome s kojim klubovima će igrati u skupini, pripast će mu jedan do dva milijuna eura. 

Dinamo zaradu može još podebljati na temelju rezultata. Svaka pobjeda u skupini nagrađuje se čak s 2,7 milijuna eura, a svaki remi s 900.000 eura. Eventualni plasman u osminu finala, odnosno osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini, donio bi mu dodatnih 9,5 milijuna eura, a ta bi se nagrada povećavala prolaskom u svaku sljedeću fazu, sve do 19 milijuna, koliko će dobiti europski prvak.

Sva 32 sudionika grupne faze dobivaju jednak iznos za sudjelovanje i za svaki osvojeni bod, a varijabla koja donosi najveće razlike je desetogodišnji klupski koeficijent.

Za raspodjelu nije bitno koliki je točno koeficijent, nego kakva je ljestvica, odnosno kako su 32 sudionika poredana prema tim koeficijentima. Dinamo ima sedmi najlošiji koeficijent, zbog čega će dobiti 7,75 milijuna. Klub s najslabijim koeficijentom dobiva malo više od 1,1 milijuna, a to je iznos za koji se penje prihod svakom sljedećem klubu na ljestvici.

Ukratko, to znači da će najbogatiji dobiti najviše. Rang-ljestvicu klubova prema desetogodišnjem koeficijentu predvodi Real Madrid, što je i očekivano s obzirom na to da je u tom razdoblju čak četiri puta osvojio Ligu prvaka. Kraljevski klub tako će iz tog fonda dobiti čak 35,45 milijuna eura, odnosno čak 27,7 milijuna više od Dinama.

Barcelona je druga na tom popisu i dobit će 1,1 milijun manje, odnosno 34,35 milijuna, a slijede Bayern, Atletico, Chelsea, Juventus te Dinamov krvnik iz Europa lige prošle sezone, Benfica. Top 10 zaključuju dva najbogatija svjetska kluba PSG i Manchester City, između kojih se smjestio europski prvak Liverpool.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara