Šimunić hrabri Australce: Možete preko Elfa

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

AUSTRALSKA nogometna reprezentacija smještena je u skupinu D Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Prvi susret odigrat će protiv Njemačke u nedjelju.

Povodom te utakmice tiražni The Australian zamolio je hrvatskog nogometnog reprezentativca, rodom Australca, Josipa Šimunića da prokomentira šanse "klokana" protiv "elfa".

Šimunić je vrlo dobro upoznat sa snagom prvog suparnika australske reprezentacije budući da najveći dio svoje nogometne karijere "žvače njemački kruh". Naime, od 1997. godine hrvatski stoper igra za bundesligaške klubove, redom HSV, Herthu i Hoffenheim, pa vrlo dobro zna kakva je klima vladala u Njemačkoj i kakva su očekivanja tamošnjega puka pred najveću nogometnu smotru.

"Bude li Australija imala svoj dan, Njemačka može pasti. Pogotovo sada kada im nedostaje Michael Ballack",  tvrdi Šimunić.

"Iz razgovora sa igračima stekao sam dojam da Njemačka podcjenjuje Australiju i to bi "socceroosi" trebali iskoristiti. "

"Elf je sačinjen od nekih mladih, zanimljivih igrača, a svakako im je najveći problem obrana momčadi. Vezni red je jak, a u napadu ima pojedinaca koji se kroz sezonu nisu naigrali, a izabrani su u reprezentaciju. Čudi što nisu dobivali minutažu, riječ je o dobrim igračima. Ipak, to je njihov hendikep budući da se neigranjem gubi ritam",  veli Šimunić, koji je bio članom "vatrenih" kroz utakmice Eura 2008. u kojima je Bilićeva vrsta u Klagenfurtu svladala Njemačku 2-1.

"Za pobjedu je potrebna dobra organizacija, a Australija to ima. Također, treba preuzimati inicijativu i ne preplašiti ih se. Taj smo ih dan u potpunosti uništili, trebali smo slaviti s četiri ili pet pogodaka razlike",  prisjetio se Šimunić uz dodatak:

"Staro je pravilo, igrate onoliko dobro koliko to protivnik dopusti, a mi njima nismo dopustili igrati. Mi smo tada domaću zadaću odradili, branili smo se kao momčad i oni u konačnici nisu imali šanse. Nismo im dopustili niti prilike iz prekida budući da smo znali da je to dio u kojem su jaki i kojeg mnogo uvježbavaju. Mnogo smo trčali i mnogo radili. "

"Kao dječak sam govorio da Njemačka ima mnogo sreće, a sada, nakon što sam trinaest godina ondje, znam da njihovu uspjesi nisu na tome bazirani. To je njihov mentalitet. Oni dobro prostudiraju suparničku momčad, imaju sjajnog izbornika (Joachim Löw, op.a.), znaju što se događa i paze na svaki detalj u igri. Zato će znati i sve o Australiji",  zaključio je Šimunić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara