REGIJA

Srbija je ispred Hrvatske, ali i Njemačke i Italije

Srbija je ispred Hrvatske, ali i Njemačke i Italije
Foto: EPA

RENESANSA srpskog nogometa u europskim kupovima ove sezone ogleda se i u rapidnom poboljšanju statusa te države na UEFA-inim ljestvicama.

Poslije pobjeda Crvene zvezde nad Olympiakosom (3:1) u Ligi prvaka i Partizana nad Astanom (2:1) u Europa ligi Srbija je s 0,125 bodova više preskočila Hrvatsku na tablici ukupnog broja bodova nacionalnih liga i sada se nalazi na 17. mjestu. Izjednačila je svoj najbolji plasman na UEFA-inoj ljestvici u povijesti, koji je imala još samo 2004. 

Srbija se tako u borbi za dva kluba u LP-u probila ispred Hrvatske. Sudionici europskih natjecanja u sezoni 2021./2022. odredit će se prema UEFA-inoj ljestvici na kraju ove sezone. Od 2021. godine klubovi iz nacionalnih saveza ispod 15. mjesta više neće moći igrati Europa ligu nego novo natjecanje, Konferencijsku ligu. To 15. mjesto trenutačno drži Grčka, a u igri su još Cipar, Hrvatska i Srbija, koja jedina ima dva predstavnika u Europi, Zvezdu i Partizan. Osim toga, 15. mjesto jamči dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, što je Hrvatska osigurala za sljedeću sezonu.

Svaka pobjeda u skupini Lige prvaka ili Europa lige donosi dva, a remi jedan bod. Bodovi se dijele s brojem predstavnika te zemlje koji su na početku sezone igrali u Europi. Hrvatskoj je u Europi ostao samo jedan predstavnik pa će Dinamo morati ostvariti sjajne rezultate u skupini sa Cityjem, Šahtarom i Atalantom kako bi Hrvatska dvije sezone zaredom imala dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka. 

Veliki napredak Srbije ogleda se i u njenom položaju na još jednoj UEFA-inoj ljestvici, onoj koja prikazuje prosječan koeficijent za aktualnu sezonu. Na ovoj tablici, koju ne treba miješati s onom ukupnog broja bodova nacionalnih liga, Srbija je na petom mjestu. Ove sezone do sada je osvojila više bodova od velesila Njemačke, Italije, Portugala i Francuske.

Za sada su ispred Srbije samo Nizozemska, Španjolska, Škotska i Engleska. Hrvatska je na ovoj tablici na 13. mjestu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara