St. Gallenom se ori "Hej slaveni"

BILO da se radi o velikom natjecanju ili tek o onom regionalnog karaktera, u iščekivanju susreta srpskih i hrvatskih klubova, odnosno, reprezentacija, previše se toga i dalje događa izvan terena. S velikim problemima ovih dana susrela se i švicarska policija, koja će u St. Gallenu čuvati red na rukometnoj utakmici Hrvatske i SiCG.

Dosad nezapamćene mjere sigurnosti na Europskom prvenstvu provodit će čak 800 policajaca i zaštitara, kojima je savjetovano da ne štede pendreke, ukoliko to bude potrebno.

Prema pisanju srpskih medija, prvog dana natjecanja u skupini nije bilo nikakvih incidenata, iako su naši i njihovi navijači bili smješteni na istoj tribini. Današnja utakmica ne može Srbima toliko donijeti koliko nama može oduzeti, s obzirom da su se istočni susjedi porazom od Rusije i definitivno oprostili od višeg ranga natjecanja.

Nakon jučerašnjeg debakla, navijači SiCG su svoje uzdanice ispratili povicima "Izdali ste Srbiju, izdali ste Srbiju", pa ne čudi što se strahuje od izljeva bijesa nad "šahovničarima", kako nas u Srbiji vole nazivati.

Izbornik Lino Červar izjavio je da ne očekuje ispade i divljanje navijača, dok izbornik SiCG Veselin Vujović, medijima prodaje priče o visokom stupnju kolegijalnosti između zaraćenih strana.

"Da smo u nekoj drugoj zemlji, tko zna što bi se dogodilo, ali ovo je ipak Švicarska. Na prozivke i uvrede smo odavno naviknuti. Mi smo sportaši i zanima nas samo rukomet, ne politika. SiCG ima odličnu ekipu, bolju nego što to rezultati pokazuju i znam da će tražiti osvetu za poraz u Tunisu, kada je Sudžum bio neprecizan. Tada smo ušli u polufinale, a vi ste ostali bez medalje. To je sve što ću vam reći, za ostalo ćete morati pričekati kraj utakmice." - kazao je Čevar novinaru Blica.

Srpske vlasti o mogućim incidentima šute baš "kao Švicarska", dok je naša strana preko veleposlanika nekoliko puta urgirala za povećane mjere sigurnosti. Švicarci se uzdaju u kamere, zaštitne ograde i mreže, dok se na istim štandovima, jedne pored drugih, prodaju hrvatske i srpske zastave.

Zemlja biznisa pouku je mogla izvući još 2003. godine kada se u Kriensu odigrao krvavi susret između Partizana i Dinama. Švicarski specijalci tada su reagirali tek nakon 15-ak minuta, dok  je na travnjaku već ležala okrvavljena nekolicina navijača.

Prema procjeni, na današnjoj utakmici naše i reprezentacije SiCG očekuje se oko tri tisuće navijača. Dosad su srpski navijači bili naoružani samo srpskim zastavama, a na utakmici Norveške pojavio se i jedan čovjek sa zastavom Crne Gore. On pak, prema pisanju Blica, nije stajao na istoj tribini s ostalim navijačima, već je usamljen stajao iza klupe norveške momčadi.

Jedan od transparenata koji je sasvim sigurno mnogima bio trn u oku izvjesili su srpski iseljenici u Švicarskoj. Na njemu su nacrtali pobjedničko postolje, a na prva tri mjesta postavili SiCG, Hrvatsku i Sloveniju.

Očigledno da naši i njihovi ljudi u Švicarskoj još uvijek žive jugonostalgičarski san. Iako, Blic piše kako su stariji gledatelji mirno stajali i slušali himnu "Hej slaveni", dok su njihovi sinovi, koji ne pamte zajedničku državu, na drugoj tribini pjevali "Bože pravde" i "Od topole".

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara