"Svijet je nepravedan prema Blanki Vlašić"

"Svijet je nepravedan prema Blanki Vlašić"

Tekst: M.P.
Foto: AFP

SVIJET i dalje slavi Blanku Vlašić koja se ovaj tjedan okitila drugim naslovom svjetske dvoranske prvakinje. Teško je pronaći neki medij koji u superlativima ne piše o dostignuću nedodirljive hrvatske atletičarke i usput prenosi njezine dojmove:

"Možda su svi očekivali da ću pobijediti, no ja sam ipak bila oprezna. Nikada nije dobro računati na zlato, to je zeznuta stvar. Nije bitno koliko si u životu osvojio odličja i koliko si centimetara preskočio. Svjetsko prvenstvo je posebna stvar. Sretna sam jer je sve završilo, ali i vrlo umorna", rekla je hrvatska skakačica.

Naravno, na meniju je opet bio svjetski rekord. Blanka smatra da je na ovako velikom natjecanju teško očekivati visine potrebne za takvo ostvarenje.

"Htjela sam pokušati, no teško je sa 2 metra letvicu odmah staviti 10 centimetara više. Zato sam i pokušala najprije na 2,05. S već osvojenim zlatom teško se bilo motivirati za takav skok. No, uvijek je zabavno pokušati", objašnjava Vlašić i dodaje:

"Nadam se u budućnosti nekom skoku kao u Zagrebu prošle godine. To je pravi način za takve visine, na natjecanjima gdje nema pritiska, nema stresa i većinu visina preskočim iz prvog pokušaja. Na Svjetskom prvenstvu za svaki skok potrošiš duplo više energije nego inače, teško je ostati svjež za rekorde. Pritisak je prevelik."

Osim o pritisku na samom natjecanju, Blanka je progovorila i o pritisku zbog očekivanja da svaki put mora pobijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije jednostavno jer su očekivanja velika. Ljudi misle da je svaka pobjeda za mene jednostavna stvar. No, nije. Potrebne su psihološke pripreme. Osim treninga, tu su i svakodnevna putovanja. Kada svi počnu govoriti o rekordima i pobjedama, nekada se pitam jesam li neki izvanzemaljac", objašnjava Splićanka.

"Svijet je nepravedan prema Blanki"

Blanki se divi i Chaunte Lowe, Amerikanka koja je iznenađujuće u Dohi uzela broncu.

"Mnogi smatraju da je uzrok njezina uspjeha to što je tako visoka. No, to nije istina. Da bi svakodnevno preskakao takve visine, potrebno je puno discipline. Razgovarala sam s njom i znam koliko se žrtvuje da bi postigla ovo gdje je sada. Ne mogu uopće zamisliti da bih se mogla natjecati pod tolikim pritiskom", smatra Lowe.

Američka je atletičarka Blanki izrazila podršku i u preskakanju svjetskog rekorda.

"Svijet je nepravedan prema njoj. Čim je prestanu maltretirati, Blanka će preskočiti svjetski rekord. Samo joj se treba dati prilika da se opusti. Smatram da u Hrvatskoj nema pritiska jer je tamo nitko ne uznemirava. Postoje samo ona i letvica", zaključila je Lowe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara