NAVIJAČI

Tko je bio likvidirani vođa navijača Partizana?

Tko je bio likvidirani vođa navijača Partizana?
Foto: EPA, Screnshot: Telegraf, Video: Blic

LJUBOMIR MARKOVIĆ zvani Kića (37), lider Alkatraza, jedne od frakcija Grobara, navijača Partizana, likvidiran je nasred ulice u beogradskom kvartu Voždovac. Dvojac ubojica prvo ga je ranio, a zatim i dokrajčio s dva metka kod benzinske crpke. Na pola puta između balona za mali nogomet, gdje se Marković rekreirao i ispred kojeg su ga ubojice čekale, te igrališta gimnazije. 

Srpske navijačke skupine su kriminalne organizacije s metodama obračuna iz podzemlja

Ovaj zločin užasnuo je Srbiju, ne toliko zbog likvidacije poznatog navijača jer navijačke skupine u toj zemlji ionako su kriminalni gangovi koji ne prezaju od najokrutnijih zločina, koliko zbog toga što je do pucnjave i ubojstva došlo između balona za nogomet punog djece i gimnazijskog igrališta, na kojem su se u isto vrijeme igrali brojni školarci.

Ubijeni Marković bio je jedan od najpoznatijih navijača Partizana, a pojavljuje se i u kultnom dokumentarcu o ultrasima

Marković je od sredine prošlog desetljeća bio jedan od najviđenijih navijača Partizana, često na štangi kao vođa koji megafonom nasred tribine vodi navijanje. Može ga se vidjeti u jednom od najpoznatijih dokumentaraca o navijačima "Real Football Factories", kada u epizodi o ultrasima na Balkanu (BBB-ima, Torcidi, Delijama, Grobarima) u dijelu filma o navijačima Partizana pjeva uz suborca s tribine koji vitla pištoljem. 

Prije nego što je postao zakleti partizanovac, bio je zvezdaš

Zanimljivo, prije nego što je postao zakleti partizanovac, Marković je bio navijač nepomirljivog neprijatelja Crvene zvezde. Ali ovakvi navijački transferi između pristalica beogradskih "večitih rivala" nisu novost. Žestoki momci iz glavnog grada Srbije mijenjaju navijačke preferencije kako im je profitabilnije, odnosno ovisno o tome u kojem će se taboru više okoristiti kriminalnim aktivnostima. 

Proslavio se nakon brutalnog ubojstva francuskog navijača i tada je postao idol Grobara

Ubijeni Marković javnosti je postao poznat 2009. kada je osumnjičen zbog ubojstva Bricea Tatona, navijača Toulousea kojeg su navijači Partizana sadistički likvidirali kada je sa svojim klubom došao u Beograd na utakmicu protiv Partizana. Marković je zbog tog zločina zajedno s Ivanom Grkvićem osuđen na 30 godina zatvora. Kazna mu je zatim smanjena na 15 godina, ali je na kraju odležao samo devet i na slobodu izašao 2017. godine. Osim njih dvojice, još je 12 navijača Partizana zbog teškog ubojstva osuđeno na zatvorske kazne od četiri do 14 godina.

Kada je osuđen, Marković je postao idol navijača Partizana. Skandirali su mu na svim utakmicama Partizana, nogometnim i košarkaškim, a velika zastava s njegovim likom bila je nasred tribine Grobara. Heroj im nije postao bez obzira na to što je osuđen za teško ubojstvo, nego upravo zbog toga. 

Dok je Marković bio u zatvoru, Grobari su međusobno zaratili, a u njihovoj najžešćoj bitki borili su se i Splićani

Ali dok je Marković bio u zatvoru, između navijača Partizana došlo je do podjela koje su rezultirale velikim unutarnjim sukobima. Od njih je najpoznatiji onaj u siječnju 2017. Tada su u ratu između frakcija navijača Partizana, koji je izbio na derbiju protiv Zvezde, sudjelovali i Splićani. Danas Partizan organizirano prate tri frakcije navijača, od kojih svaka broji nekoliko stotina članova: Južna tribina, Partizanovci i Zabranjeni.

Novi u nizu ubijeni lidera Grobara

Nakon što su se navijači Partizana podijelili i počeli sukobljavati, dolazi do ubojstava poznatih navijačkih lidera tog kluba. Aleksandar Joksić, vođa grupe Young Boys, ubijen je 2015. s pet metaka iz blizine. Prije tri godine veliku pažnju izazvalo je ubojstvo Aleksandra Stankovića, poznatog kao Sale Mutavi, još jednog zvezdaša koji je postao žestoki partizanovac. On je u sačekuši s dva kalašnjikova izrešetan blizu beogradskog Centralnog zatvora.

Iste godine iz kalašnjikova je ubijen i Alen Kostić Kubi, vođa skupine Zabranjeni. Susjed ga je u svađi ranio, a dan kasnije je preminuo. Prethodno je bio ranjen u sačekuši 2013. To ubojstvo još nije razriješeno. Nedavno je od srčanog udara u teretani umro Goran Klještan zvani Boske, vođa grupe Shadows.

Nisu svi sukobi niti oni koji rezultiraju ubojstvima rezultat rata između frakcija navijača Partizana. U nekima njihovi lideri stradavaju u mafijaškim obračunima s kriminalcima koje svoje aktivnosti ne maskiraju kao navijačke. Tako je teško tvrditi da je Markovićevo ubojstvo još jedna najteža posljedica rata među navijačima Partizana.

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara