EUROPSKI DINAMO

Torcidaš navijač Benfice ne smije na Maksimir i piše vladi: "To je protuustavno"

Torcidaš navijač Benfice ne smije na Maksimir i piše vladi: "To je protuustavno"
Screenshot: Twitter

NAVIJAČI Hajduka ogorčeno su reagirali na odluku Dinama i zagrebačke policije koji su za prvu utakmicu osmine finala Europa Lige protiv Benfice hrvatskim državljanima zabranili ulaz na južnu tribinu Maksimira, predviđenu za navijače gostiju.

> Policija i Dinamo ne daju Torcidi na Maksimir da navija za Benficu

Jasno je kojim hrvatskim državljanima je tamo zapriječen ulaz i zbog čega: navijačima Hajduka kako bi se izbjegli njihovi sukobi s BBB-ima. Torcida je, naime, već 25 godina pobratimljena s No Name Boysima, ultrasima Benfice.

Jedni druge podržavaju na domaćim i gostujućim utakmicama svojih klubova širom Europe. Ovakvi odnosi među navijačima klubova iz različitih država su nešto sasvim normalno u navijačkom svijetu. 

Zato su neki navijači Hajduka željeli iskoristiti ovu priliku i dati podršku No Name Boysima i Benfici protiv najvećih rivala Hajduka i Torcide – Dinama i BBB-a.

S obzirom na to da su u tome onemogućeni, jedan od njih je, prenosi Splitski dnevnik, pisao Uredu vlade RH za ljudska prava, žaleći se na diskriminaciju građana RH:

"Poštovani,

GNK Dinamo Zagreb zabranio je kupovinu ulaznica navijačima nogometnog kluba Benfica koji imaju hrvatsko državljanstvo, što je diskriminirajuća i protuustavna odluka na štetu građana Republike Hrvatske.

Utakmica je za šest dana odnosno 07.03.2019. na Maksimiru, te ukoliko tijela javne vlasti ne reagiraju brzo na ovu sramotu, bit će počinjena neviđena šteta svima koji su željeli uživo pratiti voljeni klub, a budu uskraćeni samo i isključivo jer su državljani Republike Hrvatske. Besmisleno je da građani npr. Bosne i Hercegovine mogu do ulaznica, a građani Republike Hrvatske ne.

Valja napomenuti da u navedenom klubu igra i hrvatski državljanin Filip Krovinović, pa da i inače ne postoje navijači Benfice, postojale bi osobe bliske igraču koje će u četvrtak navijati za Benficu.

U iščekivanju vašeg odgovora, s poštovanjem."

Splitski dnevnik napominje još nešto: "U Hrvatskoj po posljednjem popisu stanovništva živi i nekoliko desetaka hrvatskih državljana pripadnika portugalske nacionalne manjine. I oni su hrvatski državljani, makar je to najmanje važno u ovoj priči."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara