U Dubrovniku završena Opća skupština EOO-a

OPĆA skupština u Dubrovniku bila je iznimno uspješna, a posebno smo ponosni na veliki broj uglednika iz cijelog svijeta koji su nazočili našem skupu, po čemu će se ova konferencija pamtiti, kazao je predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Mario Pescante po završetku 33. Opće skupštine EOO-a u Dubrovniku.

Naša nazočnost u Dubrovniku bila je počast Hrvatskoj, kojoj se divim i zbog sportskih uspjeha jer je doista nevjerovatno da je tako mala zemlja na Olimpijskim igrama u Ateni osvojila čak pet medalja, kazao je Pescante.

Skupštinu u Dubrovniku obilježile su i prezentacije gradova-kandidata za domaćina OI 2012 - Pariza, Moskve, New Yorka, Londona i Pariza, čelni čovjek europskog sporta je ustvrdio da su to vjerovatno najjači kandidati koji su se ikad natjecali za jedne Igre.

Predstavljanje je doista bilo senzacionalno, jer su kao gosti došla tri gradonačelnika, dogradonačelnik Moskve i dvostruki olimpijski pobjednik Sebastien Coe, što dovoljno govori o utjecaju Europe u olimpijskom pokretu.

Pescante se osvrnuo i protekle Igre u Ateni, ocjenivši ih izuzetno uspješnim, dok je za OI 2008. u Pekingu kazao da će "biti održane na nekom drugom planetu", oduševljen izviješćem o pripremi Igara koje je u Dubrovniku podnijelo kinesko izaslanstvo. Igre u Pekingu dokazuju univerzalost olimpizma, pa vrlo skoro možemo očekivati da svoje prve Olimpijske igre dobiju i Afrika i Južna Amerika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Pescante je govorio i o budućnosti EOO-a, ustvrdivši da Europa, za razliku od svih ostalih kontinenata, nema kontinentalne igre, ali se zato ponosi Europskim igrama mladih sportaša do 16 godina na kojima sudjeluju i prva multisportska iskustva stječu olimpijski pobjednici.

Sljedeće Europske igre mladih (EYOF) održat će se 2005. u švicarskom Montheyu (zimske) i talijanskom Lignano Sabbiadoru (ljetne), a budući kandidati su španjolska Jaca i Beograd (2007), te poljski Szczryk i finski Tampere (2009).

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša kazao je kako je Skupština potvrdila jedinstvo europskog olimpijskog pokreta, a posebno je počašćen velikim brojem uglednika koji su stigli u Dubrovnik.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uveličao je naš skup, zajedno sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog pokreta Jacquesom Roggeom, kojeg je u Zagrebu primio i premijer Ivo Sanader, kazao je Mateša.

Za odličnu organizaciju Skupštine čelnici EOO-a su posebnim poklonima nagradili djelatnike HOO-a, a veliku pohvalu izrekao je i glavni tajnik EOO-a Patrick Hickey, ujedno i predsjednik Irskog olimpijskog odbora koji je kao domaćin sljedeće Skupštine u Dublinu kazao kako će Dubrovnik biti gotovo nemoguće nadmašiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara