Esport

U ovim igrama američka vojska ima timove i vreba mlade gamere

U ovim igrama američka vojska ima timove i vreba mlade gamere
Foto: Twitter

AMERIČKA vojska već je formirala esport timove u više od sedam igara, a sada se planira širiti i na još dvije pucačine. Program je to koji bi trebao američku vojsku predstaviti mlađoj publici i potaknuti regrutaciju. Zanimljivo za državu koja za svaku masovnu pucanju krivi baš te igre.

>Futsal Dinamo esportom želi vratiti mlade na igrališta i Dinamove utakmice

>Bivši UFC-ov prvak otkrio: Većina nas igra igrice, ja sam do jaja u WoW-u

Detalje o esport programu američke vojske otkrio je nadnarednik i generalni menadžer esport ekipe Christopher Jones za WIN.gg. Tako je poznato da u vojsci već postoje timovi za League of Legends, Fortnite, Apex Legends, Magic The Gathering: Arena, borilačke igre poput Mortal Kombata, Tekkena 7, Smash Bros.-a, ali i Overwatcha i Counter-Strike: Global Offensivea. 

Upravo je CS:GO posljednjih tjedana predmet rasprave jer organizatorima i sponzorima predstavlja problem to što se u igri međusobno nadmeći specijalci i teroristi, ali to nije problem za američku vojsku. Za one koji ne znaju, timovi na svakoj mapi moraju igrati obje strane. 

Plan je širenje esport divizije i na Call of Duty: Modern Warfare, koji uskoro izlazi, i Rainbow Six Siege, pucačinu Ubisofta koja iz godine u godinu raste i razvija se kao esport. Pokrenuli su vlastiti Discord server na koji se svi mogu pridružiti i postaviti pitanja, aktivni su i na Twitteru, a nedavno su sudjelovali i na TwitchCon konvenciji. U sklopu tima imaju i streamere koji na različitim platformama promoviraju program.

Jones je otkrio i kako svi igrači moraju biti u aktivnoj službi ili rezervama te da se planiraju natjecati na najvećim globalnim turnirima, iako nije poznato kako do njih planiraju doći. 

Zračne snage SAD-a već su u esport zakoračile prije nešto više od godinu dana kada su postale partneri američke esport organizacije Cloud9. Cilj suradnje je bio vojsku približiti mladima kroz esport, a obje su strane radile i na produkciji zajedničkog sadržaja. Procjena je da je posao vrijedan više od 130 milijuna dolara, što bi bila jedna od najvećih investicija u esport neke od neendemskih kompanija. 

Ipak, angažman oružanih snaga SAD-a u esport dosad se nije posebice osjetio u industriji. Do ovog intervjua mnogi nisu bili ni svjesni da američka vojska ima vlastite esport timove, iako je program najavljen još prošle godine. Tako u isto vrijeme američka vojska koristi esport i nasilne igrice kako bi promovirala vlastite interese, a potom, kada dođe da masovnih pucnjava, te iste krivi i traži njihovu zabranu ili cenzuru. Kako prigodno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara