Uefa čeka izvještaje s Maksimira: "Ako išta bude sumnjivo, poslat ćemo istražitelja"

Foto: AFP

SUMNJE u namještanje utakmice Dinama i Lyona na Maksimiru brzo su se proširile nogometnom Europom, no iz Uefe su poručili kako ne namjeravaju otvoriti istragu o tome kako su "modri" primili šest golova u drugom poluvremenu.

> Zakotrljala se lavina: Francuske vlasti otvorile istragu o utakmici Dinamo - Lyon!

> Krenule teorije zavjere: Dinamo dobio 2,5 milijuna eura da pusti utakmicu Lyonu?!

> Dinamo: Optužbe o namještanju su sramotne, pobijedila je daleko moćnija momčad

> Uzmi lovu i bježi

> U Ajaxu šok: Ne možemo vjerovati da je Lyon pobijedio 7:1

Rezultat 7:1 začudio je i Španjolce od kojih je krenula priča o namještanju, ljute se i Nizozemci zbog ispadanja Ajaxa u Europa ligu, a i Lyon je podržao istragu oko sumnjivih oklada koju provodi ARJEL (Francuska Regulatorna agencija za kontrolu internetskih igara na sreću).

''Klub u potpunosti podržava pokretanje postupka kad god se sportski rezultat smatra atipičnim. Ipak, žalimo što se komentari utakmice nisu zadržali u sportskim okvirima, kao čudesan doseg Lyona i francuskog nogometa u cjelini'', stoji u službenom priopćenju Lyona.

ARJEL potvrdio: U Francuskoj nije bilo sumnjivih uplata

Iz ARJEL-a su poslijepodne potvrdili kako su završili svoju istragu uplata u francuskim kladionicama te da nisu pronašli ništa neobično. "Nije bilo sumnjivih uplata, niti po brojnosti niti po iznosima", stoji u priopćenju. No, rezultati se odnose samo na kladionice koje posluju u Francuskoj dok bi Uefa i Fifa trebale pokrenuti globalnu istragu jer, kao što su skandali s namještanjem posljednjih godina pokazali, sumnjive uplate uglavnom se obavljaju na azijskom tržištu.

"Obična glupost. Ljudi bi trebali prestati govoriti o namještanju. Jesu li pokrenuli istragu dok je bilo 1:1 na poluvremenu? Boli me briga što Ajaxov menadžer kaže. Očito smo mi krivci i za suđenje u Amsterdamu", ljutito je reagirao bivši trener Lyona Bernard Lacombe.

Uefin sustav nije ništa otkrio

"Eurosport" piše kako Uefa neće istraživati glasine o namještanju jer Uefin sustav praćenja kladiončarskih uplata nije detektirao nikakve nepravilnosti vezano za tu utakmicu.

"UEFA je svjesna interesa medija za sinoćnju utakmicu i njihovih spekulacija oko rezultata, ali i važnosti integriteta svojih natjecanja, posebno Lige prvaka. Uveli smo sustav za praćenje sumnjivih uplata (Betting Fraud Detection System) koji prati oko 29 000 utakmica godišnje uključujući sve utakmice Uefinih natjecanja te prima informacije iz 400 kladioničarskih tvrtki.

Do sada sustav nije otkrio nikakve nepravilnosti vezane za sinoćnju utakmicu. Uefa posebno prati i sportsko ponašanje na terenu i tek očekujemo izvještaje sudaca i delegata utakmice te njihovo mišljenje o ičemu sumnjivom. Ako išta u tim izvještajima potakne sumnju u namještanje, Uefin istražitelj će to istražiti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara