UEFA i bogataši demantirali Football Leaks: Superliga je izmišljotina

UEFA i bogataši demantirali Football Leaks: Superliga je izmišljotina
Foto: Gulliver / Getty Images

POČETKOM mjeseca svijetom nogometa odjeknula je bombastična vijest.

Football Leaks i European Investigative Collaborations otkrili su da za tri godine, prema potpisanom sporazumu 16 najbogatijih i najmoćnijih europskih klubova, kreće Superliga, natjecanje koje će uništiti Ligu prvaka. Klubovi koji će je napustiti kako bi igrali Superligu istupit će iz UEFA-e.

Real, Barcelona, Manchester United, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan kao osnivači, te Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter i Roma kao gosti igrat će prvu sezonu novog natjecanja, koje zauvijek mijenja europski nogomet. Jer svi ovi klubovi pokretanjem Superlige napuštaju Ligu prvaka. 

Ovo bi za sobom donijelo i niz drugih loših vijesti: osim što bi Superliga srozala UEFA-inu Ligu prvaka na rang drugorazrednog natjecanja, imala bi dalekosežne i, naravno, loše posljedice na nacionalna prvenstva. Očekuje se da bi svi ovi klubovi tamo igrali s rezervnim momčadima kako bi se u potpunosti mogli fokusirati na Superligu. Tamo bi zarađivali još više nego što sada zarađuju u Ligi prvaka i tako se do kraja odvojili od ostalih klubova u njihovim i ostalim europskim državama.

Moćnici europskog nogometa dogovorili su i format natjecanja. Imat će dvije faze; preliminarnu koja će se igrati po grupama i zatim eliminacijsku. Kako bi Superliga bila zanimljivija, imat će i drugu ligu, iz koje će najbolji klubovi ulaziti među elitu, odakle će pak najlošiji klubovi ispadati u drugi razred. Ali 11 osnivača imat će povlašteni status. Oni neće moći ispasti u drugi rang. Radi se dakle o zatvorenom klubu, a ne natjecanju u punom smislu te riječi. 

Pokretanje ovog projekta bilo bi veliki poraz UEFA-e, koja se svim sredstvima bori da najbogatije klubove s najatraktivnijim igračima zadrži pod svojim okriljem, pa makar to značilo i pomaganje njima da drastično krše pravila financijskog fair-playa, koja je donijela sama UEFA. Jer Football Leaks otkriva i kako je UEFA pomagala PSG-u i Manchester Cityju da zamrače milijarde.

Kako bi ih odobrovoljila da ostanu u Ligi prvaka, UEFA je posljednjih godina modificirala distribuciju novca među sudionicima LP-a. Naravno, u korist najmoćnijih i najbogatijih klubova. Također je Španjolskoj, Engleskoj, Njemačkoj i Italiji dala po četiri sigurna mjesta u skupinama Lige prvaka, tako što je one koji su prethodnu sezonu završili na trećim i četvrtim mjestima nacionalnih prvenstava oslobodila gnjavaže pretkola. Ali prema otkrićima Football Leaksa, činilo se da ništa od svega ovoga nije bilo dovoljno da ne napuste UEFA-u.

Ali sada s najviše razine dolazi službeni demantij velikog otkrića Football Leaksa. 

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, i Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa i utjecajnog udruženja European Club Association (ECA), koje predstavlja 200 klubova, poručuju da su "ujedinjeni i jedinstveni", bez obzira na dokumente koji su procurili i u kojima se opisuju tajni pregovori oko formiranja nove elitne lige. 

"Superliga se neće dogoditi, od toga nema ništa. To je fikcija ili san", govori Slovenac na čelu UEFA-e. 

Agnelli, navodno najveći zagovaratelj Superlige i jedan od njenih osnivača, dodaje: "Tvrdim da nikada nismo vidjeli dokument o osnivanju Superlige, da nikada o nečemu takvom nismo raspravljali i da nikada nismo bili uključeni u stvaranje nečega takvog."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara