UEFA zbog Superlige radi revoluciju: LP vikendom, prvenstva radnim danom

UEFA zbog Superlige radi revoluciju: LP vikendom, prvenstva radnim danom
Foto: EPA

EUROPSKA nogometna organizacija (UEFA) priprema pomalo revolucionarne novitete za Ligu prvaka. Budu li prijedlozi usvojeni, utakmice Lige prvaka odigravat će se vikendima. Nacionalna prvenstva, pak, na rasporedu bi bila - utorkom i srijedom.

Liga prvaka vikendom radi novca

Nakon što je već tradicionalne satnice utakmica prestižnog kontinentalnog klupskog natjecanja utorkom i srijedom pomaknula s 20:45 na 18:55 (dvije utakmice) i 21:00 (šest utakmica), europska nogometna organizacija dvoji o novoj temeljitoj promjeni.

Suočena s najavljenim osnutkom Superlige - natjecanjem zatvorenog formata u kojem bi sudjelovalo 16 najbogatijih i najmoćnijih kontinentalnih klubova koji su spremni napustiti okrilje UEFA-e - namjerava ugoditi pobunjeničkim klubovima.

Budući da se klubovi poput Real Madrida i Barcelone te Manchester Cityja i Bayern Münchena žale na slabu cirkulaciju novca, koja bi formiranjem Superlige bila višestruko veća, Europska nogometna organizacija kani osjetno povećati nagradne fondove, što već primjenjuje posljednjih godina.

Prema inicijalnim procjenama, enormna zarada krije se u reorganizaciji natjecateljskog kalendara prema kojem bi se buduće utakmice Lige prvaka igrale subotama i nedjeljama, počevši od kvalifikacija pa sve do finala.

Zašto?

Jer većina ljudi vikendom ne radi. Europska nogometna organizacija računa kako bi mnogi slobodno vrijeme posvetili Ligi prvaka. Zarada bi se temeljila na ulaznicama, reklamama, televizijskim pravima...

Klubovi protiv prijedloga

Međutim, europski klupski divovi jednoglasno su odbili taj prijedlog. AS piše kako su svi engleski i španjolski te talijanski i njemački klubovi na pitanje o takvoj organizaciji odgovorili - ne!

Španjolski sportski dnevnik uvjerava da su klubovi potpisali sporazum prema kojem odbijaju da se nacionalna prvenstva igraju radnim danima, a Liga prvaka vikendima.

Europska nogometna organizacija početkom prosinca zasjedat će u Dublinu. Osim rasprave o uvođenju videotehnologije (VAR) već u ovoj sezoni Lige prvaka i osnivanju trećeg europskog klupskog natjecanja od 2021. godine, glavna tema rasprave bit će budućnost Lige prvaka i njezin koncept. 

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino već je zaprijetio kako će svim nogometašima - koji eventualno budu sudjelovali u Superligi - biti zabranjeni nastupi na budućim svjetskim i europskim prvenstvima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara