HNL

VAR stiže u HNL idućeg proljeća

VAR stiže u HNL idućeg proljeća
Foto: Getty Images

HRVATSKI nogometni savez još u lipnju 2018. godine najavio je pokretanje procedure za uvođenje VAR (video assistant referee) tehnologije.

Rok za uvođenje - godina dana

Predstavnici FIFA-e i IFAB-a u četvrtak su gostovali u Zagrebu na inicijalnom sastanku sa svrhom pojašnjenja svih faza uvođenja i korištenja VAR-a.

"Uvođenje VAR-a u HT Prvu ligu i u utakmice završnice kupa jedan je od najvećih projekata kojeg se HNS uhvatio u povijesti. Objektivno, godinu je dana potrebno da se sustav postavi i da bude spreman za uporabu, prije svega zbog potrebne i propisane količine treninga koju moraju proći suci i operateri", poručio je predsjednik sudačke komisije i voditelj VAR projekta u Hrvatskom nogometnom savezu Ante Kulušić.

Ubrzo će biti aktivirani svi financijski, organizacijski i administrativni procesi glede uvođenja VAR-a. Godina dana, istaknuto je na sastanku, razumni je rok za uvođenje sustava.

Projekt vrijedan oko 1,3 milijuna eura

VAR bi se, nakon uvodne testne faze, službeno u Prvoj HNL počeo koristiti s početkom proljetnog dijela iduće sezone. Svi klubovi bit će zaduženi za osiguravanje prostorije za pomoćne suce, odnosno prostorije u kojoj će se pregledavati i analizirati sporne situacije. Svaki stadion morat će posjedovati posebnu VAR licenciju.

Hrvatski suci dužni su proći edukaciju u siječnju, a sudačka komisija navodno ima listu od 20 sudaca koji će proći obuku. Suci na terenu moraju proći neke korake, a VAR suci kompletnu obuku, koja se sastoji od sedam koraka. Edukacija je neophodna kako bi se izbjegao kaos zbog nedosljedne ili loše primjene VAR-a i prečestog zaustavljanja igre.

Troškovi projekta iznose otprilike milijun i pol eura. Dok FIFA pokriva 80 posto troškova, HNS osigurava preostalih 20 posto.

VAR se koristi u španjolskoj, talijanskoj i njemačkoj ligi. Uskoro se očekuje u engleskoj ligi, kao i u Ligi prvaka. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara