Video - Bilić: Preplašio sam se, ali nisam odglumio Blancov crveni karton 1998.!

Foto: Screenshot

"NA SAMRTNIČKOJ postelji neću priznati da sam odglumio Blancovo udaranje. Zato jer nisam!", rekao je Slaven Bilić u intervjuu za francuski dnevnik L'Equipe.

Glavna tema razgovora uoči prijateljskog dvoboja između Francuza i Hrvata 29. ovog mjeseca u Parizu bio je događaj na istom stadionu prije 13 godina, potkraj polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva, koji je završio crvenim kartonom za Blanca i njegovim propuštanjem finala protiv Brazila.

"Znam da mi Francuzi nikad neće vjerovati, ali dan-danas, 13 godina kasnije, kao što će biti slučaj na samrtničkoj postelji, kažem isto: Blanc me udario, on je krivac!", rekao je Bilić L'Equipeovu novinaru, koji je zbog intervjua s hrvatskim izbornikom doputovao u Hrvatsku.

"Uistinu mi je bilo žao, a sad mi je još i više, što je Laurent zbog toga ostao bez mogućnosti nastupa u finalu. Ali, kažem opet, ja mu nisam kriv. Kriv je on. Udario me. Ne kao Tyson, ali me udario. To je činjenica."

"Nije mi drago da je Blanc isključen, ali udario me je. Pitajte ga"

"Bio sam u panici. Preplašio sam se da će nam sudac obojici pokazati žuti karton čime bih ja, da smo kojim slučajem uspjeli izboriti produžetke i potom pobijediti, ostao bez finala. Pao sam."

"Francuski su me novinari već pitali hoću li mu se ispričati. Neću jer se nemam zašto. Blanc je inače jako dobar tip i nije mi drago da je dobio crveni karton. Ali udario me. Pitajte njega. Kraj priče."

Nakon toga Bilić se susreo s Blancom, i to prošlog rujna na UEFA-inu seminaru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popušili smo svaki svoju cigaretu i porazgovarali na pet minuta. Zaželjeli smo si puno sreće. Siguran sam da je i s njegove strane bilo iskreno."

"Cijenim Laurenta zbog domoljublja. Mogao je nakon Bordeauxa birati klub iz europskog vrha. On je preuzeo reprezentaciju, možda u najtežem trenutku u povijesti. Na tome mu skidam kapu."

Novinar L'Equipea konfrontirao je Biliću pozitivnu (učinak od 34 pobjede, osam remija i samo četiri poraza) s negativnom (izostanak plasmana na SP 2010.) stranom njegove izborničke karijere, zapitavši za objašnjenje:

"Neuspjeh u kvalifikacijama za SP pomogao mi je barem da u miru pripremim momčad za novi kvalifikacijski ciklus. Mislim da će ova hrvatska momčad svoj zenit doživjeti u 2014., nadam se na Svjetskom prvenstvu."

"Plakat ću kad više ne budem izbornik Hrvatske"

Bilić je također rekao da je s reprezentativcima razvio poseban odnos:

"Obožavam svoje igrače. Plakat ću kad ću odlaziti. Biti izbornik više je od posla."

No, nakon šest lijepih godina u reprezentaciji imat ću želju voditi jedan kvalitetan europski klub. Da li u Francuskoj? Zašto ne?

"Za razliku od Engleske, Italije ili Španjolske, gdje su u vrhu uvijek iste momčadi, u Francuskoj šansu imaju i "mali" klubovi. Pogledajte Lille ili Montpellier ove sezone."

"Problem je što Francuski ne govorim. Nešto ga i razumijem, ali slabo govorim. Doduše, uvijek se može naučiti jezik. S obzirom na poznavanje jezika, lakše bi mi svakako bilo snaći se u Engleskoj ili Njemačkoj."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara