Video: Zdravko Mamić - čovjek ispred vremena

Video: Zdravko Mamić - čovjek ispred vremena

Tekst: Dea Redžić
Foto: Index

ZDRAVKO MAMIĆ ponekad skupo plaća svoju internacionalnu slavu, Izvršni je dopredsjednik Dinama uoči utakmice na Amsterdam Areni ostao u hotelu, nije se upustio u popodnevnu šetnju. Možda razlog tome i nije horda Boysa, među kojom mnogi nisu prototip navijačke kategorije "bez zabrane", no Maminju je Temišvar ipak bio dovoljno neugodno iskustvo,

Kada Dinamo gostuje po gradovima europskih pretkola, Zdravko uvijek dobije stranicu u novinama. Poput kakvog oligarha, Surkisa, Berlusconija i sličnih. Zanimljiva anegdota prati i folklor uoči novog europskog ogleda Dinama i Ajaxa. Urednici navijačkog glasila Ajax Life u želji da predstave moćnog gazdu Dinama, pokušali su se raspitati kod hrvatskih novinara.

Je li iznenađenje da nitko od njih nije želio govoriti pod imenom i prezimenom? Nizozemci se čude tom pomanjkanju kritike.

U, dakako, anonimnoj izjavi kolega je rekao: "Njegovo ponašanje mnogi ne odobravaju, ali država ga ne može i ne želi kazniti. U Hrvatskoj novac rješava mnoge stvari."

Savršeno se ova opaska uklapala u tekst o maksimirskog diktatoru, iako je mnogo onih koji o Mamiću razmišljaju drugačije, zaobilazeći prizmu društva "mamića i keruma". Sindrom Maminjo izaziva dvojake osjećaje i skandalima mami voajere u nama. Prije nego se Mamića iskoristi kao kapitalca za tjednu nakladu, i raspišu se sociolozi, neurolozi, i svi ostali koji bi mogli otkriti nešto o fenomenu njegovih "Ispada", izvršni predsjednik nas ipak prosto razveseli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci su nas podsjetili da treba odati počast jednom od najvećih domoljubnih ispada naše novije povijesti, kada su na portalima pustili filmić Maminja na Plesu.

Teško da izvršni dopredsjednik može opet pronaći toliko emocija koliko je otpustio te večeri, kada je dijelio rolexe i eure, pozdravljao razdragane Boyse, pa skoro dobio po glavi, skidao se do čarapa, pozivao na očuvanje "Sammira, Calorsa i Mikića - hrvatskih vrednota,  obranu od dušmana pod krinkom Bbad Blue Boysa." Tada je Dinamova pobjeda nad Ajaxom bila spektakl, a danas bi Maminjo skinuo gaće samo za Ligu prvaka...

"Zdravko Mamić luđi je od Dinamovih navijača. Sjećamo se kako samo trga košulje kad pobijedi Ajax.", pišu u službenom listu Ajaxovi navijači koji su na kraju uspjeli pronaći sugovornika za temu o Mamiću.

Željko Petrović bio je Jolov pomoćnik u HSV-u; čovjek je koji puno zna o Ajaxu; "Radi se o vrlo emotivnom čovjeku, koji živi da pruži Dinamu što je više moguće. Želi doći do vrha, učinio bi sve za klub, a to ponekad potroši osobu i zna biti vrlo frustrirajuće. To je jedini razlog zbog kojeg Mamić ponekad čini stvari koje čini..."

Noć poput one na Plesu, teško da više može ponoviti...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara