Esport

Zašto hrvatske reprezentacije nema u FIFA-i 19?

Zašto hrvatske reprezentacije nema u FIFA-i 19?
Foto: EPA-EFE

HRVATSKA nogometna reprezentacija ovog je ljeta ostvarila povijesni uspjeh osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, veliki rezultat nije bio dovoljan da se reprezentacija predvođena Lukom Modrićem nađe u FIFA-i 19, novoj igri serijala koja bilježi odlične prodajne rezultate. Zašto milijuni igrača diljem svijeta ne mogu igrati s drugom najboljom reprezentacijom svijeta u novoj FIFA-i?

>FIFA 19: Još jedna godina bez hrvatske reprezentacije

>Kako je Football Manager promijenio svijet nogometa

Izuzev World Cup moda za FIFA-u 18, u kojem su bile uključene sve reprezentacije koje su nastupale na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hrvatske u serijalu nema već godinama. Electronic Arts je prvi put kupio prava za hrvatsku reprezentaciju davne 1996. Sve do FIFA-e 12 hrvatska reprezentacija je bila dio najuspješnijeg sportskog serijala u industriji videoigara i otad je nema. Hrvatski nogometni savez tada je govorio da umjesto FIFA-e možemo igrati PES 2013, koji je po svemu kvalitetniji od FIFA-e. Međutim, već godinu dana kasnije hrvatska reprezentacija nije bila licencirana ni u PES-u. Konami se nije javio za produljenje ugovora, kockastog dresa nije bilo u popularnim nogometnim serijalima koje igraju deseci milijuna igrača. 

Screenshot: FIFA 18 World Cup

Davor Šuker odbio 100 tisuća eura od Electronic Artsa

Razlog zašto hrvatske reprezentacije od FIFA-e 13 nema u serijalu je prenizak iznos koji je Electronic Arts ponudio Hrvatskom nogometnom savezu za licenciranje reprezentacije. Davor Šuker tada je navodno odbio 100 tisuća eura. Jednostavnom matematikom možemo izračunati da je HNS zbog te odluke u posljednjih pet godina izgubio oko pola milijuna eura. S druge strane nisu dobili ništa jer licenca nije prodana nekom drugom izdavaču.

Osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji porastao je interes za hrvatskom reprezentacijom. Prije svega nekoliko mjeseci neprestano smo slušali o građenju brenda reprezentacije i slične floskule, a hrvatske reprezentacije ponovo nema u FIFA-i. Luka Modrić u bijelom je dresu Real Madrida, a Ivan Rakitić je u srcu momčadi Barcelone. Međutim, kockica nema, kao ni druge najbolje reprezentacije na svijetu.

Foto: EPA-EFE

HNS štiti imidž reprezentacije i igrača

"Hrvatske nema u FIFA-i 19 jer Hrvatski nogometni savez i Electronic Arts nisu postigli dogovor koji bi zadovoljio obje strane", za Eurogamer je rekao glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Objašnjenje je obrazložio navodeći kako štite imidž reprezentacije i njenih igrača:

"Očigledno, mi više cijenimo osvajače svjetskog srebra i najboljeg igrača 2018. nego Electronic Arts svojom trenutnom ponudom i nastavit ćemo štititi vrijednost i imidž hrvatske reprezentacije i naših igrača. Razumijemo i dijelimo razočaranje s gamerima i nadamo se da će ova situacija biti riješena u budućnosti. HNS je otvoren za to i nadamo se da će EA poslušati svoje korisnike i poštovati njihovu želju da hrvatska reprezentacija bude u igri." 

Treba napomenuti da iznosi koje EA nudi za licenciranje klubova i reprezentacija ovise o brojnim faktorima, ne samo rezultatima. Jedan od njih je i veličina tržišta s kojeg dolazi klub ili reprezentacija, kao i prepoznatljivost u nogometnom svijetu. Činjenica je da je Hrvatska mala zemlja i od 1998. do 2018. bez spektakularnog reprezentativnog uspjeha. Koliko se na promociji u posljednjih pet godina moglo napraviti uz pomoć FIFA serijala nikad nećemo saznati, ali znamo da bi to HNS-u donijelo minimalno pola milijuna eura. Najbolji hrvatski nogometaši su uključeni u igru zahvaljujući renomiranim klubovima za koje igraju, ali brend hrvatske reprezentacije je izostao. Iako postoje određeni problemi s licencama drugih reprezentacija i klubova, nedostatak srebrnih sa Svjetskog prvenstva se najviše osjeti. Nije puno bolja situacija ni s hrvatskim klubovima, jedini klub iz regije licenciran u FIFA-i 19 je GNK Dinamo Zagreb, o čemu smo već pisali u više navrata. 

>Pogledajte tko su hit igrači Dinama u novoj FIFA-i

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara