Esport

Zašto je Crvena zvezda jedini klub iz Lige prvaka kojeg nema u FIFA-i 19?

Zašto je Crvena zvezda jedini klub iz Lige prvaka kojeg nema u FIFA-i 19?
FOTO: EPA-EFE

FIFA 19 od službenog izlaska 28. rujna ne silazi s liste najprodavanijih igara. Novo izdanje igre donosi brojne novitete i sadrži više licenci nego ikad prije. Najveća akvizicija po tom pitanju je licenca UEFA-e za Ligu prvaka, Europa ligu i Superkup. Međutim, iz elitnog klupskog natjecanja izostao je samo jedan klub i to Crvena zvezda. Sada se po tom pitanju oglasio i direktor marketinga Zvezde Goran Broćić.

>Je li ovo najluđi autogol u FIFA-i koji ste ikada vidjeli?

>Zvijezda Arsenala ima novi hobi, gledajte ga online kako igra videoigre

>Evo kako zagrebački Dinamo izgleda u FIFA-i 19

U FIFA-u 19 uključeno je oko 700 klubova i reprezentacija, ali među njima nema Crvene zvezde, koja se nakon 26 godina plasirala u grupnu fazu Lige prvaka. Činjenica je da je većina europskih klubova bila licencirana u prijašnjim FIFA igrama i kad je licencu UEFA-e držao Konami. Zvezde ni tada nije bilo u igri. U razgovoru za srpski Telegraf situaciju je prokomentirao direktor marketinga Crvene zvezde Goran Broćić: "Zvezda je posljednji put u FIFA-i igri bila 2010., ali sve dosad nismo igrali Ligu prvaka. Sporna je licenca koju bi EA Sports trebao platiti. Oni su ti koji su trebali stupiti u kontakt s nama. Vjerojatno im naše tržište nije isplativo usprkos armiji navijača koji bi sigurno igrali. Jedan od razloga je sigurno i piratstvo jer se takve igre u Srbiji uglavnom skidaju s interneta."

Međutim, Broćić je samo djelomično u pravu. Crvene zvezde nije bilo ni u FIFA 10, a posljednji se put pojavila u igri u FIFA-i 2000. EA Sports zaista plaća klubovima licence za prava korištenja imena kluba, igrača, dresova i ostalih vizuala u igri. Iznos ovisi o popularnosti kluba i važnosti tržišta iz kojeg određeni klub potječe. Hrvatska reprezentacija je tako prije nekoliko godina odbila ponudu EA Sportsa jer su je smatrali preniskom, nažalost. U igri se nalaze i manje popularni klubovi i reprezentacije od Crvene zvezde, ali EA Sports je očigledno ne smatra dovoljno važnim faktorom da bi platio licencu. S druge strane navoditi piratstvo kao jedan od razloga zašto Crvena zvezda nije zanimljiva EA Sportsu je potpuno netočno. Većina sadržaja koji donosi FIFA 19 vezano je uz igranje online i piratske verzije igre ne pružaju te mogućnosti. Uostalom, igra ima i kvalitetnu zaštitu. 

Screenshot: FIFA 19

GNK Dinamo Zagreb tako je jedini klub iz regije licenciran u FIFA-i 19. Moguće da je tome pomogao i veliki rezultat hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji što je dodatno populariziralo hrvatski nogomet. Ipak, Dinamo se natječe u Europa ligi, nižem rangu natjecanja od Lige prvaka. Dolazi iz manje zemlje, samim time i manjeg tržišta, a razlika u popularnosti obaju klubova je neznatna u globalnim razmjerima. Ipak, kako Zvezda nije uključena u igru, nije moguće potpuno simulirati Ligu prvaka u novoj FIFA-i. Autentičnost je nešto čime se EA Sports često hvali, ali u ovom slučaju im ne ide na ruku. Zato se dio navijača i pristaša Zvezde ima pravo buniti. Da je na isti način iz Lige prvaka izostao neki drugi europski klub, diglo bi se još više prašine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara