Znanstvenici razbili mit: "Jabulani je presavršena lopta!"

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

UZ VUVUZELE, kontroverzne, neregularno priznate i poništene golove, kao i ponašanje argentinskog nogometnog izbornika Diega Maradone uz aut-liniju tijekom utakmica, Jabulani je obilježio dosadašnji dio SP-a.

Riječ je, naravno, o službenoj lopti kojom se igra na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici, čije je problematično ponašanje u letu tema o kojoj se govori neprestano, i to redovito u nepovoljnom kontekstu.

Ne sviđa se niti golmanima, niti igračima, niti trenerima, a skupina francuskih znanstvenika ima službeno objašnjenje: "Lopta je presavršena".

"Šavovi na Jabulaniju su unutarnji, pa je lopta savršeno okrugla. Zbog njenog savršenog oblika, ograničeno je vrijeme kontakta s nogom igrača. Kao posljedica, lopta se praktički ne okreće. Lopta putuje malo manje u daljinu, a nakon udarca stoga dobiva plutajuću i nepredvidljivu putanju, bilo za napadače, bilo za vratare", komentirao je Eric Berton, zamjenik direktora Instituta znanosti o kretanju u Marseilleu, o Adidasovoj lopti dizajniranoj od strane znanstvenika na Sveučilištu Loughborough u Engleskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara