HRVATSKI NOGOMETAŠI

Zoran Mamić potpisao za "azijski klub stoljeća"

Zoran Mamić potpisao za "azijski klub stoljeća"
Foto: Al Hilal

AL HILAL, najuspješniji klub u povijesti Saudijske Arabije i dvostruki osvajač Azijske Lige prvaka, objavio da je njegov novi trener Zoran Mamić.

Mamić srednji, nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog pljačke Dinama u procesu u kojem je njegov brat Zdravko dobio šest i pol godina zatvora, tako je sjajno oplodio uspjeh s Al Ainom iz UAE-a. 

Saudijski gigant je na društvenim mrežama odmah nakon oproštaja i zahvale dosadašnjem treneru, legendarnom portugalskom stručnjaku Jorgeu Jesusu, poželio dobrodošlicu njegovom nasljedniku Mamiću.

On je prije dva dana sporazumno prekinuo suradnju s Al Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, s kojim je prošle sezone osvojio dvostruku krunu i bio finalist Svjetskog klupskog prvenstva gdje je izgubio od Reala.

Mamić već ima iskustva s vođenjem klubova u Saudijskoj Arabiji. Uu sezoni 2016./17. bio je trener Al Nassra, a sada se vraća preuzeti najtrofejniji klub te države.

Treći je hrvatski trener najvećeg, najbogatijeg i najtrofejnijeg saudijskog kluba. Prije njega vodili su ga bivši i sadašnji hrvatski izbornici - Mirko Jozić i Zlatko Dalić.

Sada će se u Saudijskoj Arabiji igrati i hrvatski derbi. Protiv Mamića na klupi lidera Al Hilala igrat će davljenik Al Ittihad koji vodi jedan bivši hrvatski izbornik, Slaven Bilić.

Al Hilal je od osnutka 1957. osvojio ukupno 58 domaćih i međunarodnih trofeja i po tome je najuspješniji saudijski klub. Drži niz državnih rekorda: 15 naslova prvaka, 13 Kupova, sedam Kupova federacije.  

Na međunarodnom planu, Al Hilal je osvojio također rekordnih šest azijskih trofeja: Ligu prvaka 1991. i 2000. Zatim Kup pobjednika kupova 1997. i 2002. te Superkup Azije 1997. i 2000.

Prije deset godina, Međunarodna federacija za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) dodijelila mu je naslov Najbolji azijski klub 20. stoljeća. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara