Žrtva menadžera i politike: Rukavina mora u Tursku


U 30-minutnoj debati bivših i sadašnjih čelnika Hajduka te predstavnika splitske vlasti u emisiji Otvoreno naše javne televizije, čuli smo puno teza, ali rijetko koju od njih nismo znali. Od tajnih i blago sumnjivih ugovora Grada Splita s Javnim poduzećem, fantomskom gradskom firmom, i NK Hajduka, preko mita o Sanaderovim pogurancima Poljudu preko državnih tvrtki, sve do upliva mafije u upravljačku politiku kluba.

"Hajduk je na dnu." i "Rukavina najvjerojatnije odlazi iz Hajduka", jedine su  konkretne stvari koje je izgovorio dopredsjednik Hajdukove skupštine, agilni Mirko Klarić.

Rukavinin transfer iz Hajduka nije mogao proći bez kontroverzi. Ovaj put insajderska grla spominju čak i direktive s vrha, zbog kojih je Zdravko Mamić redom odustajao od Hajdukovih igrača: Strinića, Rukavine i Čopa, iako je ugovor za Šošine pulene već bio spreman. Mamić je odjednom promijenio ploču i isfurao novi slogan - Ne kupujem hrvatsko. Na taj je način također ohladio Sinišu Šošu, koji se trudio oko francuskih prosaca, ali Monaco nije dovoljno zagrizao. Turska je ostala jedina opcija i Hajduk će u narednim danima (satima?) prihvatiti ponudu Trabzonspor, koji nudi odštetu nešto veću od 3,5 milijuna eura. Rukavina bi godišnje zarađivao ne više od 800 tisuća.

"Pokušali smo uvjeriti Rukavinu da Hajduk može biti njegova budućnost, međutim on je pismeno poručio da se ovdje ne vidi, ne vidi prostor za napredak. Mislim da ga nema smisla zadržavati u klubu, pogotovo jer njegov ugovor nije nimalo isplativ za Hajduk", istaknuo je Klarić, podsjećajući na iznimno lukav ugovor Šibenika i Hajduka, prema kojem klubu sa Šubićevca pripada 40 posto od Hajdukove polovice. Klub se, naime, dogovorio sa zastupnicima Rukavine da zaradu dijele 50:50.

"Dogovorili smo se da novac od odštete ide igraču. Kome će on poslije to dati...", jasan je Klarić, kojega voditelj emisije Mislav Bago nije uspio nikako zaustaviti kad bi se "zalaufao", osim kada bi trebao odgovoriti na nešto konkretno.

U studiju je uz Klarića boravio najkratkoročniji Hajdukov predsjednik Željko Jerkov, zatim Ivica Šurjak, bivši menadžer koji je klub napustio nakon rijetko viđene komedije, splitski gradonačelnik Ivan Kuret te novinar Slobodne Dalmacije Zdravko Reić.

Neki su uložili novac u Hajduk i vrše upliv u klupsku politiku

Slučaj Rukavina bio je ogledni primjer rada u Hajduku, a pretvorba kluba idealan primjer pravnog rasula.

"Stečaj je nekima odgovarao jer bi igračima u  slučaju stečaja automatski prestali vrijediti ugovori, bili bi slobodni kao ptičice. Hajduk je 12 godina u blokadi, ali učinili smo velike napore, hvatali se za slamku spasa. Potpisivali su se nepovoljni ugovori, ali tako više neće biti. Hajduk odsad gleda samo svoj interes, nećemo dozvoliti da nas mladi igrači ucjenjuju", nastavio je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit o kome se radi, Klarić je ostao nijem. Isto kao i na pitanje je li Šošo jedan od menadžera koji "vrši upliv u upravljačku politiku i koji je uložio novac preko Hajduka". Breaking news!

Treba podsjetiti koje je sve insinuacije izazvao slučaj Rukavina. Od njegovog prelaska iz Šibenika u Hajduk, kojim je prekršen status HNS-a o nelicenciranim posrednicima (nitko nije odgovarao), do odlaska iz Hajduka koji je praćen politiziranjem i sitnim hazarderskim trikovima. Hajduk je navodno želio u paketu ispostaviti Dinamu Rukavinu i Čopa samo kako bi prebio dug Siniši Šoši. A onda je Mamić, iz razloga koje će nam tek otkriti, stopirao trade.

Francuski klubovi nisu se javili i Rukavina je prisiljen odseliti za Tursku. Zatražio je Hajdukovu ispisnicu kako bi napredak potražio u Maksimiru, međutim niti Mamić nije želio Šošu u svečanoj loži. Zato je Turska ostala (zasad) jedina opcija.

Ivica Šurjak, koji je protekli mjesec s Mirkom Klarićem izmijenio niz primitivizama putem medija, odjednom smatra kako Hajduk vode pravi profesionalci koji žele klubu dobro: "Vjerujem da će oni učiniti zaista sve da Hajduk zaživi kao zdrav klub", kaže Šurjak.

Svoju ulogu ništa bolje nije odradio ni gradonačelnik Ivan Kureta, koji je na svake iole preciznije pitanje, po defaultu nizao pridjeve: javno, transparentno, u skladu sa zakonom...

Sporan je, naime, ugovor o koncesiji za gradski stadion Poljud, koji je zakonski uvjet za preoblikovanje, pa se odugovlačenjem potpisivanja ugovora odugovlači i sam početak pretvorbe.  Iako je ugovor javan, kao što Kuret tvrdi, on nije išao na uvid gradskom vijećniku, iako je po zakonu trebao, jer se radi o potrošnjii većoj od 3 milijuna kuna.

Jerkov u tom predivu splitskog gradonačelnika, ipak, ne vidi urotu, već najobičniji previd i neznanje. Bivši predsjednik demagogom smatra i Mirka Klarića, koji se borio protiv stečaja Hajduka, iako je svjestan da stečaj ne znači ispadanje u niži rang natjecanja, jer država u tome ne vidi svoj interes.

Šurjak je dobio malo vremena da iskaže svoj stav, a ono što je uspio kazati ne odnosi se na polemiku o pokušajima različitih struktura da zavladaju Hajdukom jer se radi o pokretaču masa, odnosno, biračkog tijela. Šurjak je predložio da se vratimo Hajduku, njegovim rezulatima i budućim strukovnim potezima, jer se nogomet izgubio u moru političkih pilot-projekata, od kojih je svakako najveći Zakon o sportu.

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara