100-postotni invalidi tvrde da ministarstvo branitelja ne provodi zakon

ĐURO GLOGOŠKI, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine ustvrdio je danas da Ministarstvo hrvatskih branitelja ne provodi izmjene Zakona o pravima branitelja donijete u listopadu prošle godine, a koje su se trebale početi primjenjivati od 1. siječnja ove godine.

Tim su zakonskim izmjenama najtežim invalidima Domovinskog rata vraćena prava na tuđu njegu i pomoć te pravo na njegovatelja, ali Ministarstvo branitelja još ne izdaje rješenja za to, rekao je Glogoški na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da Ministarstvo ne isplaćuje novac za njegovatelje pa oni koji njeguju stopostotne invalide već dva i pol mjeseca rade bez plaće.

Rješenja i novac, rekao je Glogoški, ministarstvo vjerojatno ne izdaje zbog treće revizije hrvatskih ratnih vojnih invalida koja je u tijeku.

Revizija je počela od najtežih invalida koji su slijepi ili u kolicima, što je za nas ponižavajuće i krajnje nekorektno jer nas se ponovno provjerava, poručio je Glogoški, dodajući da se više ne vjeruje ni invalidima, ni liječnicima, ni zapovjednicima koji su potpisali njihov ratni put i okolnosti ranjavanja.

Također je rekao da nema jedinstvenog načina provedbe revizije i da stopostotni invalidi imaju osjećaj da se provodi samo s ciljem da ih se ponizi.

Izvijestio je da od ukupno 470 stopostotnih invalida njih 39 još nije stambeno zbrinuto iako je krajnji zakonski rok prošao još 2001.

Unatoč javno iznijetom stavu ministra Pančića da se svi problemi branitelja trebaju rješavati dijalogom, već skoro 15 mjeseci pokušavamo s njim doći u kontakt i objasniti mu razloge našeg nezadovoljstva, ali na naše zamolbe nema odgovora. Javljali smo se izravno i Vladi i tražili sastanak s premijerom, ali također bez odgovora i ako se ta praksa nastavi tražiti ćemo zaštitu Hrvatskog sabora, poručio je Đuro Glogoški.

(Hina) aš sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara