"1150. obljetnica Trpimirove darovnice"- Hrvatska najmarka 2002.

´1150. obljetnica Trpimirove darovnice´, autora Hrvoja Šercara, najljepše je izdanje hrvatskih poštanskih maraka u 2002., objavljeno je danas na svečanosti koju već šest godina organizira Hrvatska pošta.

Od 36 predloženih izdanja hrvatskih poštanskih maraka izdanih u 2002. - ´1150. obljetnica Trpimirove darovnice´ osvojila je najviše glasova, priopćeno je iz Hrvatskih pošta.

Taj je blok tiskan u nakladi od 100.000 primjeraka u čakovečkoj tiskari ´Zrinski´. Nominalna je vrijednost bloka 14,40 kuna, a na bloku je prikazan ulomak zabata iz IX. stoljeća s imenom kneza Trpimira, dio oltarne pregrade u oratoriju crkve u Rižinicama kod Klisa.

Trpimirova darovnica je jedan od najznačajnijih pisanih dokumenata iz hrvatske povijesti, ujedno i prvi u kojem se spominje ime Hrvata.

Hrvoje Šercar je i autor bloka ´Karlo Veliki - stvaranje Europe´, laureata prošlogodišnjeg izbora za najljepšu marku 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na drugom je mjestu poštanska marka ´Vlaho Bukovac´ češkog autora Vaclava Fajta.

Treće je mjesto zauzela marka ´Paška čipka´ iz serije ´Čipke´ našeg poznatog autora Orsata Frankovića. Ova je serija zajedničko izdanje s belgijskom poštom, a tiskana je u Belgiji u arcima od 30 maraka.

Glasovanje je organizirano putem glasačkih listića te putem Interneta na stranicama Hrvatske pošte.

Pobjednički blok na današnjoj je svečanosti predstavila članica stručnog povjerenstva Željka Čorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara