15 godina Indexa, poruke i čestitke: Pogledajte što su nam poručili Zoran Šprajc, Nino Pavić i Jadranka Kosor

15 godina Indexa, poruke i čestitke: Pogledajte što su nam poručili Zoran Šprajc, Nino Pavić i Jadranka Kosor

Foto: Index

INDEX slavi 15 godina postojanja. Ovo su neke od čestitki koje smo primili.

Želite li nam reći što je vama značio Index u ovih 15 godina, javite nam se na desk@index.hr pisanom ili video porukom.

Potpisane poruke i videe objavljivat ćemo narednih tjedana u ovom članku.

> 15 godina Indexa

> 15 godina Indexa, povijest

> 15 godina Indexa, tekstovi koji su mijenjali Hrvatsku

Čestitka Zorana ŠprajcaČestitka Ninoslava PavićaČestitka Jadranke Kosor

 
Čestitka Zdravka Marića IndexuČestitka Hameda Bangoure IndexuČestitka Siniše Šveca


Foto:Hina/Index

ČESTITKU povodom 15. rođendana Indexu je uputio i Boris Dežulović, novinar, kolumnist, pisac i suosnivač Ferala.

> 15 godina Indexa

> 15 godina Indexa, poruke i čestitke

> 15 godina Indexa, povijest

> 15 godina Indexa, tekstovi koji su mijenjali Hrvatsku

Čestitka Borisa Dežulovića

"Ništa me na hrvatskoj elektronskoj trafici ne nervira kao Index.

Sve me na Indexu nervira. Nerviraju me sise i guzice, talog hrvatskog trasha, Jelena Rozga, Lidija Bačić i ona dva gudača s kurcem u čelo, nerviraju me prijenosi skandala u imbecilnim televizijskim realityjima, Tomislav Špiček i Martina Tomčić, nervira me što zbog Indexa uopće znam za Špičeka i Martinu, nerviraju me ekskluzivne fotografije s vjenčanja Tine Šegetin - tko je, u pičku materinu, Tina Šegetin? – i naslovi koji počinju sa "Nećete vjerovati…", a završavaju sa "…srušio Internet!".

Još više nervira me teorija po kojoj sise, guzice, Rozga, Lidija, talog hrvatskog trasha i klikbejt naslovi koji počinju s "Nećete vjerovati…" Indexu zarađuju pare za plaće, i honorar onome inteligentu s leptir kravatom, kako se zove, onaj što bi da izgleda kao Reuben Tishkoff iz Oceanovih jedanaest, da: Gorana Vojkovića. Nervira me Goran Vojković i nervira me Oleg Maštruko – stvarno, di je Oleg Maštruko? – i nervira me Indexov tržišni marksizam & spencerizam, njihova nadmoćna advokatura novih ekonomija s idealom Uber-menscha koji za dolar dnevno vozi rikšu za skorojeviće s aplikacijom. Jebo ih Uber. Sve me na Indexu nervira, a najviše me nervira Matija Babić, butković 2.0 i njegova hipsterska religija hrane na miligrame i instagrame. Ništa me, kažem, ne nervira kao Matija Babić i Index. Sve me na Indexu nervira.

I tako već petnaest godina.

Petnaest godina Index me ustrajno nervira svakog jutra, i svih tih petnaest godina Index je prvo što ujutro uzmem na hrvatskoj elektronskoj trafici. Zašto je tako, đavo će znati. Đavo zna te stvari. A on kaže da je Index, glede & unatoč, jedini istinski pošten hrvatski mainstream medij – jebiga, Matija, dobrodošao u mainstream srednjih godina – i jedini koji ne podliježe sezonskim hrvatskim masovnim histerijama, čak i onda kad u tim bitkama ostane na pustoj medijskoj ledini sam, Index Šubić Zrinjski protiv višestruko brojnija četiri milijuna pobješnjelih Hrvata.

Naizgled je šizofrena ta, ustrajno iritantna, a zapravo neobično ljekovita misija: isti medij koji svakog jutra besprizorno podilazi niskim strastima pobješnjelih Hrvata - iskrcavajući im na pločice u kupatilu desetak tona hladetine od ženskih guzica - brutalno im onda minira one najniže, domoljubno-državotvorne, udarajući ih tamo gdje najviše boli: u mlohavo ispražnjena muda.

Naravno da je tih petnaest godina bilo za kurac – da Index sad ponovo podigne prve svoje stranice, arhivirane u nekom serveru na američkom Srednjem zapadu, malo tko bi to uopće primijetio - ali samo pobjednici ratuju unaprijed izgubljene ratove.

Sretan vam stoga još jedan uzaludan rođendan, braćo suborci.

I da: jebo vas Uber"

Boris Dežulović

Čestitka Ive JosipovićaČestitka Dejana Jovića


Čestitka Milana PehaČestitka redakcija Telegrama i NetaČestitka Borisa Trupčevića, direktora Styria Media Group za HrvatskuČestitka Tomislava Tomaševića Indexu

"Indexovo dosljedno suprotstavljanje nacionalističkoj histeriji i dominaciji plemenskih kultova zaslužuje duboko poštovanje"

"U doba kada se u Hrvatskoj etablirao sveprisutni nacionalžurnalizam – oblik novinarstva koji je usvojio zažareno domoljublje kao obvezujuću zanatsku normu – Indexovo dosljedno suprotstavljanje nacionalističkoj histeriji i dominaciji plemenskih kultova zaslužuje duboko poštovanje.

Izostanak respekta prema „državnoj istini“, nedostatak spremnosti da se informacije koje donosi opskrbe patriotskom intonacijom, ono je što Index čini ljekovitom pojavom na domaćoj medijskoj sceni.

U prilikama kada je hrvatsko novinarstvo gotovo bez ostatka revno salutiralo i prihvaćalo usud da piše „u stavu mirno“ – jer je to od njega tražila fantomska „Domovina“ preko svoga komandnog kadra – Index je pokazivao zdravi manjak talenta za poslušnost, potvrđujući svojim primjerom pravilo da je samo loš vojnik predisponiran za dobrog novinara.

Radi toga je, u okolnostima kada nacionalizam poprima formu vladajuće religije, opstao kao jedna od rijetkih oaza autentičnoga nevjerništva. A shodno tome je i količina potamanjenih svetih krava, slupanih spomenika i skrckanih nacionalnih mitova uistinu impresivna.

Želeći da iza sebe ostavite još više takvih ruševina, čestitam vam petnaestu godišnjicu rada i nevojničkog ponašanja"

Viktor Ivančić

Čestitka Daria Juričana

Čestitka Davora Bernardića

Čestitka Dražena Klarića, glavnog urednika Večernjeg lista

 

Čestitka Milana Račića

Čestitka Aleksandra Trifunovića, glavnog urednika Buke

Čestitka Ivice Puljka


Čestitka Ivana Vilibora Sinčića


Čestitka Gordane Deranje, predsjednice Hrvatske udruge poslodavacaČestitka Alena Balena

 

Čestitka Romana BolkovićaČestitka Maje SeverČestitka Roberta ZuberaČestitka Saše Cvetojevića i Olega MaštrukaČestitka Marlene Bogdanović, učiteljice iz Tučepa koja oduševljava svoje učenike inovativnim pristupom


 

Čestitka Nives Celzijus

Čestitka Mije Dimšić

Čestitka Detoura

Čestitka grupe Markiz

Čestitka Dine Šarana iz Letu Štuke

"Budite i dalje istinski pokret otpora"

Indexovcima na čelu s Matijom Babićem: čestitke na obljetnici, budite i dalje istinski pokret otpora.

Mladen Postružnik, publicist i web dizajner,
Republika Gvatemala

 "S propasti Ferala nije nestao posljednji branik nazadnom konzervativizmu i nacionalizmu"

"Najprije bih vam zaželio sve najbolje povodom 15. rodjendana uz nadu kako ćete u narednim godinama nastaviti barem jednako uspješno i efikasno kao do sada.

Imao sam veliku sreću odrastati u liberalnoj sredini, uz starce i profesore koji su me naučili kritički i logički promišljati. Rano sam shvatio vrijednosti koje sa sobom nosi slobodarski duh, ali i zdravo i pravedno društvo. Stoga mi je jako drago da s propasti Ferala nije nestao posljednji branik nazadnom konzervatizmu i nacionalizmu, već ste se, naprotiv, uspjeli nametnuti kao vodeći medij u ovakvoj državi, koji uistinu otvoreno i zdušno zastupa prave demokratske i civilizacijske vrijednosti."

Sven Majerić

"Vi ste zadnja nada demokracije"

"Vi ste zadnja nada demokracije za ovu jebeno napaćenu naciju. Nemojte nikada odustati od razotkrivanja svih vrsta uhljeba i kriminalaca!"

Dragan Belamarić

"Nastavite dalje, jer istinu zborite"

"Iako nas dijeli međudržavna granica, uobličena i sa jedne i sa druge strane samo sa ciljem beskrupulozne pljačke naroda i građana prostora bivše zajedničke države, vaša namjera da direktno, jasno i metodološki konkretno ukazujete na probleme sa kojima se suočava društvo u Hrvatskoj u proteklih petnaest godina, ali i, eo ipso, na drugim prostorima gdje žive Južni Slaveni, itekako doprinosi medijskom opismjenjavanju stanovništva sui generis. No, kako reče veliki pjesnik Mak Dizdar..."valja nama preko rijeke, široka je, duboka jest". Nastavite dalje, a podrške od mene vam neće nedostajati. Zbog čega?

Jer istinu zborite. A ona smeta ovim našim zajedničkim banditima na vlasti, od Vardara pa do Triglava.

I ne, nisam jugonostalgičar nikada bio, čak ni komunista kada je to bilo "in", ali jesam ljudonostalgičar. Vi ste uspjeli da probudite u meni upravo tu "ljudonostalgičarsku" notu povezujući nas sa ove strane granice sa vama, tamo. Uprkos."

Prof. Sabahudin Hadžialić, doc.dr.


"Samo od vas jadni narod može saznati o biserima ove vlasti"

"Da vas nema, trebalo bi vas izmisliti! Samo od vas ovaj jadni, ustrašeni narod, narod bez hrabrosti, može saznati o biserima ove naše vlasti. Pozdravljam vas i nadam se da ćete se znati sačuvati od svih prijetnji."

Gordana Jurić, Split

"Ljudi koji vjeruju u svoju ideju"

"Zadovoljstvo je raditi s ljudima koji su vjerovali u svoju ideju i uspjeli sami!

Čestitamo Indexu na 15 godina postojanja a posebno na posljednjim mjesecima koje su proveli s nama razvijajući mobilnu aplikaciju - znamo da vam je to najdraže vrijeme  :) Možda su neki mislili da ste promijenili državu ili naziv portala ali ne, Index.me je dodatno objašnjenje da se radi o mobilnoj aplikaciji a i potvrda da ste uvijek svoji i jedinstveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljstvo nam je što smo dio Index priče i hvala na ustupljenom povjerenju za izradu mobilne aplikacije koju koriste deseci tisuća :)

Želimo Vam još puno uspješnih priča, novih kolega, snage da budete hrabri kao i do sada i velik broj skidanja mobilne aplikacije :)"

Plava tvornica 

"Neka sljedećih 15 bude još beskrupuloznije, glasnije i ljuće - baš kao vaša papričica"

"Uredništvo i redakcija portala Klix.ba šalje iskrene pozdrave kolegama sa zagrebačke Radničke ceste koji predstavljaju sinonim za tačne, brze i nezavisne online medije.

Svijet internet novinarstva koji svakodnevno evoluira, kojeg oslikavaju balansiranje pravovremenosti i provjerenosti informacije, što nije lak zadatak, uči nas da u drugima prepoznamo uspješno izdejstvovanu formulu koju nosi upravo ime portala Index.hr.

U posljednju deceniju i pol svjedoci smo izvršenja sigurnog recepta čiji ukus tačne vijesti javnost prepoznaje uzvraćajući kontinuiranim vraćanjem na portal sa crvenom papričicom. Vraćamo se i mi, poštujući uzajamnu saradnju, vaš rad i požrtvovanost.

Zato dragim kolegama urednicima i novinarima Indexa želimo sretnu 15. godišnjicu uspješnog postojanja i rada uz htijenje da sljedećih 15 bude još beskrupuloznije, glasnije i ljuće – baš kao vaša papričica."

Klix.ba

"Najslobodniji veliki medij"

"15 godina Indexa je svakako velika stvar na hrvatskoj medijskoj sceni.

Za demokraciju su ključni slobodni mediji, a Index je u ključnim trenucima i ključnim stvarima bio najslobodniji veliki medij (neki mogu reći ako žele i 'najdivljiji'), i bio je u pravu - neću komentirati tko je sada 'najslobodniji' da ne uvrijedim one vrijedne redakcije koje to u toj ocjeni možda ne bi bile.

Često se ne slažem sa stavovima, i pristupom, Indexa ali puno puta i u tim situacijama dobijem nešto od toga - modificiram svoje razmišljanje, ili ga kritički utvrdim.

Za slobodu medija također je bitna profitabilnost, tek tada mogu biti zaista nezavisni, sjetimo se primjera Vjesnika ili danas raznih 'neprofitnih' medija na državnoj sisi koji zapravo samo guraju (uglavnom skrivene) agende svojih osnivača.

Evidentno Indexu sada ide dobro, čim si može dopustiti i neprofitabilne sadržaje kao što je jaki liderski iskorak u temu znanosti s nizom odičnih autora i to je jako dobro jer i indicira dobro poslovanja i pokazuje da se nijme može kupiti razne vidove sloboda".

Nenad Bakić

"Budite i dalje istinoljubivi i hrabri"

"Sretan 15. rođendan! U znaku vašeg cvijeta budite i dalje vrijedni i uporni, istinoljubivi i hrabri. Sve najbolje želi Maja Vehovec".

Maja Vehovec, Ekonomski institut Zagreb

"Čestitam na suočavanju"


"Dragi Indeksovci,

Čestitam na suočavanju s prošlošću na način koji je nažalost i velikom broju hrvatskih povjesničara nemoguća ili preciznije neželjena misija.

Puno uspjeha u daljnjem radu",

Dr. sc. Hrvoje Klasić

"Čvrsto na braniku boljeg društva"

"Dragi Indexovci,

ostanite i sljedećih 15 godina ovako hrabro i čvrsto na braniku činjenica, vijesti i boljeg društva. Čestitke od srca na godišnjici!".

Aleksandra Kolarić

"Ostavili ste duboki trag na medijskoj sceni"

"Dugi niz godina čitam Index.hr, a iako se baš ne slažem sa svim stavovima portala, mislim da ste ostavili duboki trag na medijskoj sceni u posljednjih 15 godina i na tome vam čestitam. Drago mi je da portal godinama intenzivno prati obrazovanje i nadam se da ćete tako nastaviti i dalje jer je upravo to tema oko koje se kao društvo moramo okupiti i izaći iz ideoloških rovova koji ne pripadaju budućnosti, već prošlosti. Također, koristim ovu priliku i da čitateljima portala zaželim ugodne blagdane koji dolaze. Blaženka".

Blaženka Divjak

"Budite i dalje kul!"

"Dečki i cure, bok, još jedan pozdrav iz Ljubljane. Uz Delo, čitam i druge “novine s prostora bivše juge, a Index je na vrhu moje ljestvice vjerodostojnosti i zdrave pameti. Čitam vas svaki dan, jedini ne postavljate pitanje govori li Srbin, Hrvat, Slovenac ili neki slični velefalonski (K. Vonnegut) pripadnici "većnečega". Važno je što čovjek ima reći i da ne kenja mrziteljska sr++ja.

Drage dame i gospodo, držim vam palčeve, budite i dalje kul!"

Pavle, Ljubljana

"Nemojte nikada prestati"

Pozdrav ljudi i čestitam naravno. Sa vama sam počeo i završavao dan otkada postojite. Objektivnost i tvrdoglavost Vas je dovela tu gdje ste sada. Nemojte nikada prestati.

Marko Kuhar

"Index mi je stvarno i daleko najbolji"


"Poštovana redakcija, novinari i svi, ja sam vaš stalni čitatelj iz Ljubljane, puno pohvala za vaš portal, novinare, teme, pristup... puno čitam, Index mi je stvarno i daleko najbolji. Puno sreće i uspjeha vam želim."

Jure Zorčić, Ljubljana

"Naučio sam bitnu životnu lekciju"


"U moru zatucanosti i primitivizma, čitajući index.hr kao i facebook profil Matije Babića osjećao sam se i još uvijek se osjećam manje usamljen i ogorčen. Iako relativno mlad, naučio sam bitnu životnu lekciju, u životu treba uspjeti državi usprkos, a ne oslanjanjem na nju. Hvala Vam od srca i želim Vam svu sreću u daljnjem radu."

Zlatko Bazak

"Vaši novinari i kolumnisti dali su nam snage i vjeru u bolje dane"

 
"Od srca čestitam na prvi 15 godina, a najviše vašem hrabrom i beskompromisnom gosp. Babiću koji je stoički podnosio sve napade i hrabro kretao dalje. U današnjem šizofrenom društvu i našoj idiotskoj državi, Index mi znači sve - pravovremena, objektivna i iskrena informacija o svemu što nas okružuje. Vaši pametni i hrabri novinari koji su nam objektivno i na vrijeme dali informacije i kolumnisti koji su nas svojim oštrim darom zapažanja i humorom oduševili i nasmijali, dali su nam snage i vjeru u bolje dane koje ćemo, nadam se, ipak zahvaljujući upornosti svi skupa i dočekati."

Nada Nagy

"Index je vjerojatno jedini medij koji nije pod utjecajem mračnih sila"


"Dragi zaposlenici Indexa, sretan vam rođendan. Želim vam reći da nastavite hrabro s radom i da se ne bojite ničega. Otkrili ste mnoge nepravilnosti u ovome društvu i to činite i dalje. Hvala vam na tome. Ono što je bjelodano i više-manje svi prepoznaju (voljeli ili ne Index.hr) je da ste vjerojatno jedini medij u Hrvatskoj koji nije pod utjecajem mračnih sila ovog društva. To je velika stvar."

Matej Buljan

"Nakon nestanka Ferala, Index je unikat na medijskoj sceni"

"Poštovani djelatnici Index.hr-a, nakon nestanka Ferala sa medijske scene u Hrvatskoj smatram da ste jedan od unikata istoga unazad 15 godina. Jedino iskreno što vam mogu reći je da nastavite istim putem i hrabro, beskompromisno donosite istinu pred hrvatsku i regionalnu javnost. Hvala za ovih 15 godina."

Davor Bošnjak
 
"Ledolomci mrskog nacionalizma i religioznog fanatizma"


"Poštovana ekipo, vi ste ledolomci mrskog nacionalizma, religioznog fanatizma, dogmatske i pućke ideologije i politike. Vi ste svjetionik slobode, jednakosti i bratstva. Potrebni ste kao voda. Od srca Vam čestitam jubilej!"

Stanislav Nusbaum

"Da vas nema, trebalo bi vas izmisliti"

"Da vas nema, trebalo bi vas izmisliti. Puno pozdrava iz grada suhog mesa, trgovine i piramida. Visoko (BiH) čita Index, redovno ;)"

Adnan Muratović, Visoko

"Nemojte nikad prestati istraživati i pisati istinu"


"Svaka vam čast, samo tako nastavite i nemojte nikad prestati istraživati i objavljivati istinu. Neka ljudi na Balkanu znaju šta se zaista dešava i kako ih se godinama laže, obmanjuje i manipulira.
Puno pozdrava od vašeg vjernog čitatelja s dalekog Sjevera."

Amir Mulamuhić, Island

"Index je jedini ostao pravičan i objektivan"


"Živim u Njemackoj i, jasno, nastojim pratiti vijesti iz domovine. Pomalo sam prestao pratiti hrvatske medije budući da su mi se zgadila pristrana izvještavanja vlastima lojalnih novina, TV i ostalog. Index je jedini ostao objektivan i pravičan portal koji nalazi mjesta za kritiku svega što ne valja, ali i pohvalu dobrih stvari. Hvala vam na tome. Tako da je Index u mom životu postao jedini izvor objektivnog informiranja o onom što se dogadja u RH. Zbog toga vam čestitam jubilej sa željom da nastavite tako. Znam da vam nije lako, ali bez vas bili bi uskraćeni za pravično informiranje. Živjeli!"

Žarko Vučković, Njemačka

"Bez oklijevanja ste otkrivali ratno-kriminalni ološ"

"Želim da vam čestitam jubilej povodom osnivanja i rada portala.

Index je za sve ove godine svog postojanja bio utočište i nada onima koji ne žele prihvatiti sumornu stvarnost u kojoj vladaju nacionalizam(i), kriminal i (pseudo)mediji u funkciji udružene nacionalističko-kriminalne bande na vlasti i sumnjivog izrabljivačkog kapitala.

Otkrivali ste bez ikakvog oklijevanja regionalnu ratno-kriminalnu ološ i ulazili u tešku i neravnopravnu borbu zarad istine i istjerivanja tih opskurnih miševa na svjetlost dana. Ukazivali ste na njih, jasno, glasno i hrabro bez obzira na cijenu koju ste plaćali. I profesionalno i lično.

Niste posustajali niti pravili političko-ekonomske kompromise. Svojim ste primjerom pokazali da se uprkos svim poteškoćama, ucjenama i konstantnim pritiscima može biti i ostati svoj, profesionalan i objektivan, te "furati" priču koju prihvataju i žele normalni, civilizirani i pošteni čitatelji.

Samo nastavite tako i ubuduće. Ostanite svjetionik istine, novinarske etike i hrabrosti u ovim teškim vremenima koja su ponovo pred svima nama u regionu zahvaljujući kriminalnoj bagri na vlasti i njihovim neodgovornim ratnohuškačkim medijskim megafonima. Još jednom iskrene čestitke i lijep pozdrav."

Tarik Hadžiomerović, Sarajevo

"Već 15 godina demonstrirate nevjerojatnu hrabrost"

"Poštovana redakcijo mog omiljenog portala, Dame i Gospodo iz Indexa,

SRDAČNO VAM ČESTITAM na nevjerojatnoj ljudskoj hrabrosti koju demonstrirate već 15 godina,
čestitam i na brojnim međunarodnim priznanjima koja nažalost ovdje malo vrijede...ALI VRIJEDE NAMA.

Vašim vjernim čitateljima.

Želim Vam svima puno poslovnog i privatnog uspjeha, još 100 godina! (najmanje 😜)"

Marko Schwendemann

Index svima od srca zahvaljuje na čestitkama i lijepim riječima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara