17-godišnja Greta Thunberg među 317 nominiranih za Nobelovu nagradu za mir

17-godišnja Greta Thunberg među 317 nominiranih za Nobelovu nagradu za mir
Foto: EPA

MLADA klimatska aktivistica Greta Thunberg, prodemokratski aktivisti u Hong Kongu i NATO među kandidatima su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nakon što su političari istaknuli svoje kandidate.

Na listi je i zatočena saudijska aktivistica za ljudska prava Loujain al-Hathloul, koju je nominiralo osmero američkih kongresnika.

Nobelov institut, koji nikada ne potvrđuje niti opovrgava imena kandidata, objavio je u srijedu da je primio 317 nominacija - 210 osoba i 107 organizacija. Prošle je godine nominiranih bilo 301.

O dobitnicima odlučuje peteročlano povjerenstvo

Dobitnik će biti proglašen u listopadu.

Tisuće ljudi koji mogu istaknuti nominacije, uključujući članove parlamenta, bivše dobitnike i ugledne znanstvenike, često objave čija su imena poslali odboru.

O dobitnicima odlučuje peteročlano povjerenstvo koje imenuje norveški parlament.

Prošlogodišnji laureat je bio etiopski premijer

Osvoji li Nobela, Greta Thunberg bit će druga najmlađa dobitnica te prestižne nagrade, nakon Malale Yousefazi koja je bila pet mjeseci mlađa kada ju je 2014. dobila zbog zauzimanja za pravo djece na školovanje.

Prošlogodišnji laureat je bio etiopski premijer Abiy Ahmed zbog mirovnih napora kojima je okončano 20-godišnje neprijateljstvo s Eritrejom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara