19 Slavonaca zajedno utajili porez i podigli 178 milijuna kuna gotovine?

19 Slavonaca zajedno utajili porez i podigli 178 milijuna kuna gotovine?
Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv 19 hrvatskih državljana. Sumnjiči ih za zločinačko udruživanje, da su utajili porez ili carinu te da su pomagali u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. USKOK ih tereti da su podigli 187 milijuna kuna u gotovini.

Optužnicom se prvookrivljenom, kao odgovornoj osobi, odnosno voditelju poslovanja devet trgovačkih društava, stavlja na teret da je od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017. na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače ustrojio zločinačko udruženje.

USKOK: Utajili su porez i podigli 178 milijuna kuna gotovine

Prvookrivljeni je, sukladno dogovoru sam i posredstvom IV., XI., XII., XIV. i XV. okrivljenika nabavljao robu na crno od raznih prodavatelja, nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi.

Za kupnju robe na crno i potom prodaju prvookrivljenik i još petorica  su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos poreza na dodanu vrijednost. Nakon toga su odgovorne osobe trgovačkih društava kojima su ispostavili te račune naložili da ih se plati, iako su znali da će tako trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi neosnovano umanjiti dug za PDV i tako oštetiti državni proračun. Potom je prvookrivljenik osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem gotovine, a djelomično daljnjim transferima na račune društava u lancu, pri čemu su fiktivne račune i  knjigovodstvenu dokumentaciju izrađivalo još četvero osumnjičenih, objavio je USKOK.

Kako tvrdi USKOK, prvookrivljenik je potom osigurao gotovinsko podizanje s računa društava povezanih u lancu u ukupnom iznosu od 178.039.902,03 kuna. Nakon podizanja u gotovini, dio ekipe je novac predavao drugima koji su dalje nabavljali robu na crno a dio novca su međusobno podijelili. Okrivljenici su umanjenjem duga za PDV oštetili državni proračun ii okoristili se sa 36.925.589,87 kuna koje su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara