317.625 : Kakva zemlja, takva Severina

317.625 : Kakva zemlja, takva Severina

Foto: Marko Miščević/Cropix

ZAŠTO pjevačica i osrednja glumica ne bi smjela imati stav o nezaposlenosti u Hrvatskoj?

Severina je ovog vikenda na Cro A Porteru istaknula broš sa čuvenom (i sada već premašenom) cifrom od 317.625 nezaposlenih i već se nagađa o motivima: politička kampanja, provokacija premijerke, izazivanje pažnje, populističko podilaženje javnosti, lažni moralizam, osveta Kosorici...

Neka snima porniće!

Na internetskim forumima HDZ-ovci odrađuju zadatak obrane premijerke: neka Severina snima porniće, pjeva Srbima i plati doprinose, ona je ljubomorna, zavidna i osvetoljubiva, ona je obični plagijator jer je ukrala foru od karikaturista Nika Titanika, a sve to garnirano je uobičajenim repertoarom uvreda kakve se inače mogu naći po forumima.

Međutim, čak da u svemu tome ima istine, čak i da je Severina zaista proračunata provokatorica, da stvarno obavlja posao za oporbu, da ovime oživljava svoju popularnost, čak i da netko smatra kako ona nema potrebnu dozu moralno-političke podobnosti za kritiziranje predsjednice Vlade, pitanje ostaje: zašto i takva osoba ne bi smjela upozoravati na broj nezaposlenih u Hrvatskoj? Nažalost, to je ostalo jedno od rijetkih podsjećanja na tu skandaloznu brojku koja je već u trenutku pisanja ovog teksta zastarjela.

Tko bi trebao nositi broš?

Zapravo, da je ovo normalna država, ovakav broš okačila bi sama Jadranka Kosor. Ne bi bježala od te cifre i smatrala je provokacijom - kao što to smatraju HDZ-ovi forumaši - već bi otvoreno priznala kako je svjesna goleme nezaposlenosti i poručila kako radi na njezinu suzbijanju. I zapravo, da je ovo normalna država, takav broš nosio bi šef opozicije.

Ovako smo spali na Severinu. Ženu koja je možda loša pjevačica, osrednja glumica i slavna akterica kućnog pornića, ali barem je demonstrirala osjećaj za društveni angažman. Može se raditi o samopromociji, može se raditi o odrađivanju posla za SDP, možda čak i o plagiranju Nika Titanika, a možda je riječ o tipičnoj ženskoj pakosti prema Jadranki Kosor... Ali pored ovakvih političara i javnih uglednika, trebala se pojaviti upravo Severina s najubojitijom kritikom ove vlasti.

O kome govori ovaj broš?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To više govori o hrvatskom društvu, nego o Severini. To govori o autističnoj vlasti, o eutanaziranoj opoziciji, o uspavanoj javnosti, o apatiji i beznađu u javnom prostoru gdje se svatko trudi da se nikome ne zamjeri. I onda mora doći Severina da opali po Kosorici zbog nezaposlenosti, kao što je lani opalila zbog zakona o umjetnoj oplodnji. I kao što ju je svojedobno opalila u cjevanicu na nogometnoj utakmici.

Na ovaj broš nema odgovora. Lani je Kosor "damski" poručila Severini da ne želi polemizirati s "djevojkom sa sela", potom je ustvrdila kako Severini "karijera očito ne ide dobro kad se poziva na nju", da bi onda iščupala ultimativni argument: "Mislim da Severina navija za SDP".

Ovom prilikom premijerka se ne oglašava. Ne oglašava se čak ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Ni Luka Bebić ne ustaje u obranu Kosor. Urlaju samo stranački bundžije po forumima.

Zašto šuti Kosor?

Da ne bude zabune, ne šuti Kosor zato što joj je ispod časti polemizirati s nekim poput Severine. Ne šuti zato što želi ostaviti dojam kako se ona kao premijerka ne bavi glupostima, već važnim stvarima. Šuti zato što ne zna što bi rekla. Zato što ona, kao i hrvatski građani, znaju da ovaj broš nije nikakva glupost. To je gruba istina. I to još na brošu. Kako slatko. I kako gorko.

Bez obzira na Severinu, upravo je ovo oblik društvenog angažmana kakav Hrvatskoj nedostaje. Dok se stranačke mladeži teatralno naganjaju po zagrebačkoj špici - prvo HDZ izvodi slet, a onda ih SDP otjera agitpropovskim plakatima - jedna ocvala starleta okačila je broš i rekla sve. Koga onda briga za motive? Koga briga za "podobnost" nositeljice broša? Koga briga što je to pametnije od svega što je smislio SDP?

Bolje nismo zaslužili

Bitno je samo da se važna - možda i najvažnija - društvena tema uspjela probiti na naslovnice. Pa makar i preko Severine. Ova zemlja očito bolje nije ni zaslužila. Kosor premijerka, a Severina opozicija. Kako slatko. I kako gorko.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara