37-godišnji Austrijanac za 1 euro dobio lanac njemačkih robnih kuća: 2013. je osuđen jer je podmitio Sanadera

Foto: signa.at, Wikipedia

"CARSTVO nekretnina, spektakularne zabave, sudski postupak zbog korupcije, uvjetna kazna: sve to je 37-godišnji René Benko, novi šef njemačkog lanca robnih kuća Karstadt", započinje Deutsche Welle svoj tekst o prodaji robnih kuća za 1 euro 37-godišnjem Austrijancu Rene Benku, koji je, kako stoji u presudi iz 2013., podmitio Ivu Sanadera sa 159 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"2013. godine zbog korupcije je osuđen na godinu dana uvjetno. Zajedno sa svojim poreznim savjetnikom Benko je, prema presudi, podmitio bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ivu Sanadera sa 150 000 eura, kako bi putem njegovih kontakata s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, "skinuo s vrata" jedan ne baš simpatični problem s porezom u Italiji.", piše DW u velikoj analizi ovog Austrijanca.

"Za simbolični jedan euro preuzeo je lanac Karstadt. Jedan euro koji mu osigurava 83 robne kuće. Jedan euro koji ga obvezuje na odgovornost za oko 17 000 radnika. Ako je za vjerovati slikama, Benko, koji zgodnom vanjštinom podsjeća na najpoznatijeg filmskog špijuna Jamesa Bonda, vodi život pop zvijezde. Biografija sina činovničke obitelji čini se poput biografije ruskog oligarha ili možda, ovisi kako se gleda, poput ostvarenja američkog sna. Novi vladar lanca Karstadt iza sebe ima karijeru lovca na sreću: između prekida školovanja i stjecanja statusa višestrukog milijunaša današnjice uspio je osnovati tvrtku Signa Holding čije su nekretnine procijenjene na pet milijardi. Savjet tvrtke koja je smještena u Innsbrucku sada se ubraja u važne čimbenike alpske republike: pa i nekadašnji šef Porshea Wendelin Wiedeking, otac svih poduzetnika savjetnika Roland Berger i nekadašnji austrijski savezni kancelar Alfred Gusenbauer sjede u njemu. U međuvremenu grčki brodar George Economou drži pola udjela, ali Benko nije posustao - preko jedne privatne zaklade - ima 50 posto udjela plus jedan glas i tako drži konce u rukama.", opisuje ga DW.

Već u svojim dvadesetima Benko je uz pomoć Signe postao poduzetnik, sa 37 je postao jedan od 50 najbogatijih Austrijanaca. Njegovo privatno vlasništvo procjenjuje se na više od pola milijarde eura. Mediji javljaju o privatnom zrakoplovu, helikopteru, gliseru, prenosi DW.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara